BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Somali'nin geleceği Londra'da tartışılıyor

50'yi aşkın bölge liderinin, Somali Geçiş Hükümeti ve bir çok Somalili grubun katıldığı konferansta, ülkenin karşı karşıya olduğu terör, korsanlık faaliyetleri ve kıtlık gibi bir çok mesele masaya yatırılacak.

Abone ol

Terör tehdidi ve Somali açıklarındaki korsanlık vakaları da tartışılacak konular arasında.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın girişimiyle düzenlenen konferansta 20 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş ve kıtlık ele alınacak.

Somali Geçiş Hükümeti'nin yanı sıra bir çok Somalili grup da konferansa katılıyor.

50'yi aşkın bölge lideri de konferansta hazır bulunacak.

Financial Times, Somali'de 1991'den bu yana merkezi hükümetin bulunmadığını, El Kaide'yle bağlantıları olduğu söylenen eş Şebab, ülkenin güneyi ve merkezinde genişçe bir bölgeyi yönettiğini yazıyor, Somali açıklarında korsanlık faaliyetlerinin dünya ekonomisine 7 milyar dolara mal olduğunu, kıtlık nedeniyle 4 milyon kişinin hayatının tehlikeye girdiğini hatırlatıyor.

Konferansın katılımcıları arasında Türkiye ve Katar da var.

Financial Times, "Geçen yıl kıtlık sırasında Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi Müslüman ülkelerin yeni yaklaşımlar getirdiğinden" bahsederken kimi çevrelerin İngiltere'nin Somali'de büyükelçilik açan Türkiye'ye mahcup edici şekilde yetişmeye çalıştığı yolundaki görüşünü aktarıyor. Kimi çevrelere göre ise bu konferans, kalıcı bir değişim sağlayabilir.

Times gazetesi ise özel haberinde Londra'daki bazı çetelerin Somali'de savaşmak üzere İngiltere vatandaşı gençleri topladığını yazıyor. Habere göre Somalililerin yoğun olduğu kimi çetelerdeki İslamcı radikal kesimler eş Şebab için savaşmak isteyen gençlere para sağlayıp seyahatlerini düzenliyor.