BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  GÜNCEL

Somali: Silahlı gruba operasyon

Çeyrek asırdır karmaşanın sürdüğü ülkede sivillere koruma sağladığını iddai eden silahlı bir gruba ve liderine yönelik olarak başlatılan operasyonda çıkan çatışmada en az 10 kişi hayatını kaybetti. Grubun lideri ise kaçmayı başardı.

Abone ol

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan silahlı bir grubun lideri BBC'ye, hükümetin kendisine karşı başlattığı operasyonun ardından kaçtığını söyledi.

Ahmed Dai isimli milis liderinin yönettiği grup başkentte bir hayli güçlü. Grup, güvenlik açısından ciddi sorunlar yaşanan ülkede, ziyarete gelen yabancılara koruma sağlıyor.

Dai'nin havaalanı yakınındaki evine sabaha karşı düzenlenen baskında bölgede yaşayan en az 10 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor.

Bölgedeki muhabirler Dai'nin milisleri ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmanın, şehirden 2011 yılında radikal İslamcı militanların çıkarılmasından bu yana en ağır geçen çatışma olduğunu söylüyor.

Hükümet Dai'nin grubunu silahsızlandırmak istiyor.

Yetkililer Dai'nin evinin beş saatten fazla süren bir çatışmanın ardından ele geçirildiğini söyledi. Dai'nin milislerinden bazıları yakalandı.

24 yıldır siyasi karmaşanın sürdüğü Somali'de tahminlere göre çeşitli grupların elinde 500 binden fazla silah bulunuyor.

Kaçtıktan sonra BBC'ye konuşan Dai, hükümetin kendisiyle silahsızlandırma konusunda irtibata geçmediğini söylüyor. Dai silah bulundurmasının "kendini korumak amacıyla" hakkı olduğunu iddia ederek kendisini radikal İslamcı El Şebab militanlarından koruması gerektiğini söylüyor.

Dai, Afrika Birliği güçlerinin hükümet görevlileri ve yabancı görevliler için koruma sağladığını ancak sivillere bu imkanı vermediğini söylüyor.

AFP haber ajansına göre operasyondan sonra Dai'yi destekleyen şekilde yayınlar yaptığı söylenen bir radyo istasyonu da basıldı ve istasyonda çalışan 20 kişi gözaltına alındı.

El Şebab militanları üç yıl önce şehirden çekildiklerinden beri intihar saldırıları ve suikastler düzenliyor.

Gücünü aşiretlerden alan silahlı gruplar, rakip siyasetçiler ve İslamcı militanlar 1991 yılında ülkenin uzun süredir başında olan Siad Barre'nin koltuğundan inmesinden bu yana iktidar için birbirleriyle mücadele halindeler.

BBC Somali servisinden Rage Hasan, hükümetin silahsızlandırma operasyonunun geçen hafta başladığını ve bugüne kadar 500 silah ve birçok mühimmat kutusunun ele geçirildiğini söyledi.