BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.387,01
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma'da hak mücadelemiz bitmeyecek!

CHP milletvekili Sakine Öz 19 Mayıs mesajında Soma'daki faciayı ve yitirilen 301 işçiyi andı.

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 19 Mayıs mesajında, Soma’daki maden faciasında kaybettiğimiz madencileri andı ve gençlerinin, işçilerinin canlarını ve haklarını yok eden, ailelerin gelecek beklentilerinin önünü kapatan, yandaşlar için kâr hırsı sonucunda devleti yönetilemez hale çeviren, madenleri bir ölüm çukuru haline getiren hukukdışı düzenin son bulması için tüm güçleriyle mücadele ettiklerini belirtti.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün mesajı şöyle:

“19 Mayıs’ta, Manisamız tarihindeki en büyük acılarından birini yaşıyor… Somamız’da, 13 Mayıs’ta yaşanan büyük iş cinayeti, aylardır tüm uyarılarımıza karşın alınmayan denetim ve önlemlerle, ne yazık ki göz göre göre gelmiştir.

Gençlerinin, emekçilerinin canlarını ve haklarını yok eden, ailelerin gelecek beklentilerinin, umutlarının önünü kapatan, yandaşlarının kâr hırsı uğruna devleti yönetilemez hale getiren, madenleri bir ölüm çukuruna dönüştüren bu hukukdışı düzenin son bulması için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.

İş cinayeti bir zincirdir

İş cinayetlerine sınırsız özelleştirmelerle, işçinin emeğini sömüren taşeronlaşmayla ve eksik denetimlerin yarattığı büyük yıkımlarla ortam hazırlayan devlet yöneticileri, acımızın asıl sorumlusudur.

Defalarca uyardık, eksik denetimler ve işçi hakları konusunda acilen devreye girmelerini talep ettik, sadece seyrettiler. Sorumluluğu tek başına şirketin üzerine atmakla, kendi medyasını bu yönde kullanmakla hiçbir şekilde kaçamayacaklar.

Ulusal kaynakları yandaşlara terk eden bu hükümet, hesap verecek, önlenebilir cinayetleri “kader”e teslim edip sahadan çekilemeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, bu büyük sorumluluğun altından kalkamayacağını, Soma’daki şeffaflıktan uzak yönetimiyle 6 gün boyunca biz Manisalılara göstermiştir.

Şeffaflık tümüyle yok edildi

Kayıp, kurtulan, yaralı ve vefat eden işçi sayımızı ayrıntılı istedik, vermediler. Üç gün boyunca "gönderiyoruz" deyip, sadece oyaladılar.

Manisa'da acılı vatandaşlarımıza vurulan tekmeler, tokatlar, kullanılan Tomalar, devletin dili haline geldi.

18 Mayıs akşamı bölge Milletvekilleri olarak bizim e-postalarımıza yolladıkları liste, bir gün önce AFAD'da yayınlanan listenin aynısı çıktı. Kurtulanlar listesinde hiçbir detay açıklanmadı.

Sürekli bir oyalamayla, bilgi karartmayla gerçekleri sadece kendilerine saklamak istediler.

Ailelerimizin yanındayız

Biz, ilk saatlerden itibaren sahada ve evlerde olanlar, açık bilgi taleplerimizi sürekli yineledik. Onlar ise, 122 ile başladıkları maden içinde kalan işçi sayımızı netleştiremedi, sayıyı birden düşürüp 18’e indirdi. Kayıplarımızın, kurtulanlarımızın listesi için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Ailelerimizi tek tek evlerinde ziyaret ederek destek oluyor, ihtiyaçlarını birlikte belirliyoruz.

Meclisteki çalışmamızla, yaraların bir nebze de olsa sarılması için mücadelemiz sürecek.

19 Mayıs’ta, bir avuç kömür için bir ömür veren madencilerimizi ve Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmetle anıyorum. Atatürk’ün gençlerimizin geleceğine verdiği önemin bilinciyle, Gezi direnişinde yitirdiğimiz gençlerimizi saygıyla anıyorum.