BIST 10.164
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.470,01
HABER /  POLİTİKA

Sokrates de tutuklanırdı

Baskın Oran kendisine yargı yolunun açılmasına tepki gösterdi.

Abone ol

Baskın Oran: Bu ülkede Socrates'i de tutuklarlar Prof. Dr. Baskın Oran, Yargıtay'ın kendisi ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu hakkında, hazırladıkları "Azınlık Raporu" nedeniyle yeniden yargı yolunu açmasını, "Bu zihniyetteki bir ülkede Özbudun'u da tutuklarlar, Sokrates'i de tutuklarlar" diyerek eleştirdi.

Oran, yaptığı açıklamada, bilimsel bir rapor yazdıklarını ancak "özgürlük sınırlarını aşmak" ve "açık ve net tehlike" olmakla suçlandıklarını söyledi. Yargıtay'ın kendilerine ilişkin verdiği kararın 12 Temmuz tarihli olduğuna dikkat çeken Oran, kararın şimdi açıklanmasının ise düşündürücü olduğunu ifade etti. Oran, şunları söyledi: "Yargıtay'ın 12 Temmuz'da vermiş olduğu bozma kararı şimdi açıklanıyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü'nün, Sabih Kanadoğlu'nun saldırıları ve Yargıtay kararı aynı zamana denk geliyor. Bu çok ilginç. Böyle bir devletin temeli nasıl adalet olacak? Bu zihniyetteki bir ülkede Özbudun'u da tutuklarlar, Sokrates'i de tutuklarlar. Bu zihniyetin tahta ayakları yıkılmalı. Nedir o tahta ayaklar?.. 301, 288 ve 216. maddeler kaldırılmadan yeni anasaya yapılamaz. AKP, korkusunu yenemediği için eceline yeniliyor ve Türkiye'yi de peşinden sürüklüyor."

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dün eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile kurul bünyesinde oluşturulan Azınlık ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın kaleme aldığı "Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu" nedeniyle açılan davada, yerel mahkemenin beraat kararını esastan bozduğunu açıklamıştı.