BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Şizofrenik haber dergileri

Hürriyet Gazetesi yazarı Ali Aıf Bir, son günlerde değişim içinde olan Tempo, Aktüel ve Haftalık'ın dergilerinin haber formatından uzaklaşarak magazinleşmesini eleştiriyor.

Abone ol Şizofrenik haber dergileri

Geçen haftanın Tempo, Aktüel ve Haftalık dergilerini aldım baktım.

Bu dergiler Türkiye’nin haftalık ‘haber’ dergisi olmasını beklediğimiz dergiler. Bu aralar harala gürele bir ‘değişim telaşı’ içindeler ya... Neyi değiştirmişler bir bakayım dedim.

Aktüel ve Haftalık daha kafadan, kapaklarıyla bitirdi beni. Aktüel’in kapağında ‘Yeni Hülya Avşar’ Ayşin İnci’nin fotoğrafı, Haftalık’ın kapağında Hollywood’un yeni yıldızı Kate Beckinsale’in fotoğrafı. İnsan diyor ki: Bravo iki dergi de iyi değişmiş! Tempo’nun kapağında ise Türkiye’nin gündemini bir süredir meşgul eden ‘Gıda Terörü’ var. Tempo da daha kapaktan ‘hard habercilikten’ vazgeçmemiş görünüyor. Ama kapaktaki konuyu tanımlayan görseli çok çarpıcı bulduğumu söyleyemeyeceğim.

Dergilerin konu yelpazeleri incelendiğinde haber dergisinden en fazla uzaklaşan ve magazinleşen, daha çok ne buldunsa koy ‘televole’ programlarına benzeyen, ‘kategorisi’ belli olmayan derginin Aktüel olduğunu düşünüyorum. Haftalık kısmen daha ‘haberci’ ama haberinin daha ‘light’ olduğunu söylemek mümkün. ’En hard’ haberci ise hálá Tempo.

Kerem Çalışkan ve deneyimli ekibi ‘haberci’ pozisyonunu korumakta ısrar ediyor. Kutlamak lazım ne diyeyim. Şimdiii... Bu sonuçlarla hangi dergiye ‘haber dergisi’ muamelesi yaparsınız? Diyeceksiniz ki bu niye önemli? Bu önemli... En azından (belki de çoğundan) reklamveren için önemli. Eğer bir dergiye haber dergisi diye reklam veriliyorsa beklenen o derginin haber dergisi olmasıdır. Neden? Çünkü ‘haber dergisinin’ yarattığı reklam ortamı ile ‘magazin dergisinin’ yarattığı reklam ortamı farklıdır ve reklam mesajı okuyucu tarafından bu ortamlarda farklı alınır. Haber dergisini okumak daha çok zaman alır, magazin dergisine bakılır. Haber dergisi ile ‘magazin’ dergisi farklı ruhsal durumları yaşarken okunur. Bu nedenle bir dergi haber dergisi ise ‘haber’ dergisi olmalı, haber taklidi yapmamalıdır. Bilmem ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum? Şunu da söyleyeyim: Dergi tasarımları çok birbirine benzemeye başlamış, bu ciddi tehlike, benden söylemesi.