BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.403,42
HABER /  GÜNCEL

Siyasilerden 1 Mayıs mesajları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bu mesajla kutladı

Abone ol

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla siyasiler 1 Mayıs mesajlarını iletiyorlar.

İNSANI YÜCELT Kİ DEVLET YÜCELSİN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İnsanı yücelt ki devlet yücelsin'' anlayışını benimsemek suretiyle, emekçilerin sorunlarını kendi meseleleri olarak gördüklerini, sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare halinde emekçilerin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını belirtti.

Mesajda; emeğin ve alınterinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşım, dayanışma ve güçbirliğinin esas alındığı bir kültür ve medeniyetin mensupları olduklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Hükümet olarak, kendi gelenek, kültür ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla, milletimizin bizi iktidara taşıdığı günden bu yana emekçilerimizin, tüm çalışan kesimin yanında olduk. 'İnsanı yücelt ki devlet yücelsin' anlayışını benimsemek suretiyle, emekçilerimizin sorunlarını kendi meselemiz olarak gördük; sendikalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla istişare halinde emekçilerimizin sorunlarının çözümü için çalıştık.

Emekçimizi, emeklimizi, memurumuzu, işçimizi enflasyona ezdirmedik. Çıkardığımız kanunlarla, yaptığımız yeniliklerle geçici işçi statüsündeki vatandaşlarımızı kadro sahibi yaptık. İşsizlikle aktif mücadele yürüttük, istihdamı artırmak için de azami çaba harcadık. Ne mutlu ki son günlerde açıklanan veriler, işsizlikle mücadelede önemli mesafeler aldığımızı, işsizliğin düşüş eğiliminde olduğunu ve istihdamın arttığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. İnanıyorum ki geçtiğimiz haftalarda atamalarını gerçekleştirdiğimiz iş ve meslek danışmanlarının yanı sıra, açıklamış olduğumuz Yeni Teşvik Uygulama Sistemi, işsizliğin azaltılmasına ve istihdamın artırılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bu inançla, 2008 yılında 'Emek ve Dayanışma Günü', 2009 yılında ise resmi tatil ilan ettiğimiz '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, adına yaraşır bir şekilde dostluk ve dayanışma günü olarak kutlanmasını diliyorum. Bu anlamlı günün tüm emekçilerin hak ve taleplerinin ele alındığı, gündeme taşındığı bir gün olması temennisiyle bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.

ÇALIŞMA HAYATI EN İLERİ STANDARTLARDA OLACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışan, üreten kesimlerin beklenti ve taleplerinin karşılanmasının, sorunlarına çözüm üretilmesinin ülkedeki huzurun ve istikrarın temel unsurlarından birini oluşturduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, çalışanları kutladı.

Emeğin ve alınterinin kutsallığını yansıtan 1 Mayıs'ın, çalışma barışını güçlendirmesini, toplumda dostluk ve dayanışmayı artırmasını, birlik ve beraberliği pekiştirmesini dileyen Gül, şunları kaydetti:

''Çalışan, üreten kesimlerin beklentilerinin ve taleplerinin karşılanması, sorunlarına çözüm üretilmesi, hiç şüphe yoktur ki ülkedeki huzurun ve istikrarın temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Bu anlayışla, diğer alanlarda olduğu gibi çalışma hayatında da en ileri standartlara ulaşmak için son yıllarda önemli adımlar atan Türkiye, önümüzdeki dönemde de ihtiyaç duyulan reformları kararlılıkla hayata geçirecektir. Her zaman ve her şartta sağduyuyu koruyarak, karşılıklı anlayış, uzlaşma ve diyalog içerisinde hareket ederek, dile getirilen tüm sorunların üstesinden geleceğimiz kanaatindeyim.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, özüne ve anlamına uygun olarak, bir bayram havasında, bir şenlik ortamında kutlanması konusunda tüm kesimlerin sorumluluk içinde hareket edeceklerine inanıyorum. 1 Mayıs'ların, geçmişin acı hatıralarının geride bırakılarak, yüzlerin güldüğü, geleceğe umutla baktığımız bir gün olarak toplum hayatındaki yerini almasını temenni ediyorum.''


İŞÇİLERİMİZ KIŞKIRTMALARA GELMESİNLER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''her çalışanın insan onuruna yakışır bir ücrete ve sosyal güvenliğe sahip olmasının, muhatap kaldıkları risklerin azaltılmasının ve kemikleşen endişelerinin giderilmesinin mutlak anlamda zorunlu olduğunu'' belirtti.Bahçeli, yayımladığı mesajda, Türkiye'nin gelişme ve kalkınma mücadelesinde hayati rol ve önemi olan işçilerin ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü''nü sevinçle kutladığını ifade etti.

Emeğiyle değer üretmenin, alınteriyle helal kazancının arayışında, çabasında olan milyonlarca çalışanın kendileri için paha biçilemez özellikte olduğunu ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

''İnancım odur ki değişik meslek ve iş kollarına mensup işçi kardeşlerimizin samimi ve iyi niyetli gayretleriyle sosyal ve ekonomik atalet, var olan tüm engellere rağmen körelecek ve gerileyecektir. İş hayatının adaletli, özgürlükçü, katılımcı, rekabetçi ve teşvik edici bir iklime ve hüviyete kavuşması; kuşkusuz çalışanlarımızın fedakarlıklarıyla daha da belirgin ve görünür hale gelecektir. Dayanışmanın güzellikleri, yardımlaşmanın ayrıcalıkları ve kardeşlik bağlarının vazgeçilmezliği işçilerimizin destekleriyle güçlenecek, dolayısıyla zafiyet içinde bulunan toplumsal huzur her şeye rağmen belini doğrultacaktır.''

Bahçeli, işçilerin çoğalan problemlerinin, meslek hastalıklarının artışının, iş sağlığı ve iş güvenliğinden kaynaklanan açmazlarının acilen çözüm beklediğini belirterek, ''Her çalışanımızın insan onuruna yakışır bir ücrete ve sosyal güvenliğe sahip olması, muhatap kaldıkları risklerin azaltılması ve kemikleşen endişelerinin giderilmesi mutlak anlamda zorunludur'' değerlendirmesinde bulundu.

''1 Mayıs tarihini kavga ve çatışma için uygun bir zaman aralığı olarak gören gafillere aradıkları imkan ve fırsatı vermemenin herkesin sorumlulukları arasında olduğunu'' vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

''İşçilerimizi hain amaçlarına alet ederek, kışkırtmaya niyetlenenlere karşı da bilhassa hükümetin dikkat etmesi, yasa dışı grup ve oluşumlara izin ve ortam vermemesi gerekmektedir. 1 Mayıs'ın huzur ve sükunet içinde kutlanması; işçilerimizin bu özel gününün; ayrımcılığın, ayrıştırmanın ve anarşinin sözcülüğünü yapanlara peşkeş çekilmemesi en büyük dileğimdir. Toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının demokratik ve hukuk sınırları çerçevesinde gerçekleştirilmesi, el ele, gönül gönüle 'Emek ve Dayanışma Günü'nün idrak edilmesi ihtiyacımız olan işbirliği ve sağduyuya büyük katkılar sağlayacaktır.

Bu duygularla, geçmişin elem verici 1 Mayıs hadiselerinden ders ve sonuç çıkarılmasını diliyor, tüm işçilerimizin Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyor, Cenab-ı Allah'tan aileleriyle sağlık ve mutluluk içinde geçirecekleri bir ömür temenni ediyorum.''

İNSAN RUHSUZ MAKİNEYE EŞDEĞER GÖRÜLMÜŞTÜR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü istismarcılara fırsat vermeden dostluk, sevgi ve barış içerisinde kutlamasının büyük önem arz ettiğini belirtti.

Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bugünün emeğin, alın terinin, dayanışmanın, kaynaşmanın, kucaklaşmanın, günü; yüzyıllar süren ve birçok acılara göğüs geren hak arama mücadelesinin sembolü olduğunu ifade etti.

1 Mayıs'ın dünyanın dört bir yanındaki emekçileri aynı duygular etrafında buluşturan, aynı acıların aynı sevinçlerin etrafından kenetleyen ortak dilin adı olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

''Ne yazık ki dünyanın bugün ulaştığı gelişmişlik düzeyinin mimarı olan insan, çoğu zaman adeta ruhsuz bir makineye eşdeğer görülmüştür. 'Ne pahasına olursa olsun kalkınma ve kazanma' anlayışları, emeğin ve alın terinin sömürülmesi sonucunu doğurmuştur.''

Çelik, bu anlayışların yıllarca üretim yöntemlerinin tek belirleyici unsuru haline geldiğini ifade ederek, bütün bunların neticesinde, çalışma şartlarını daha insani seviyelere çekmek için emeğin dayanışması ve sendikal hareketlerin doğduğunu belirtti.

Demokrasi ve insan hakları gibi evrensel değerlerin, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında ve endüstriyel ilişkilerde kendini göstermeye başladığını kaydeden Çelik, şunları ifade etti:

''İşte 1 Mayıs, çalışma hayatının daha demokratik bir yapıya kavuşması için verilen mücadelelerin neticesinde, tüm dünyada işçinin, memurun, emeğin ve emekçinin günü olmuştur.

Yıllarca yasaklı kalan 1 Mayıs, gelişen ve değişen Türkiye ile millet iradesinin hakim olmaya başlamasıyla nihayet 1 Mayıs 2009 yılında ilk kez emek ve dayanışma günü olarak tatil edildi. 1 Mayıs'ın prangalardan kurtarılarak resmi tatil ilan edilmesinde, demokrasinin her şeyden üstün tutulması anlayışı vardır. Değişen ve gelişen Türkiye ile birlikte çalışma hayatına da yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerin temel amacı işçisinden, memurundan, emeklisinden işverenine kadar herkese ve her kesime daha çağdaş bir çalışma hayatı kazandırmaktır. Bu çerçevede ülkemizde, çalışma hayatının yeniden düzenlenmesine ilişkin çok önemli adımlar atılmış ve çok değerli düzenlemeler yapılmıştır.''

2821 ve 2822 SAYILI YASALARI KALDIRIYORUZ

Yapılan çalışmalar çerçevesinde 230 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi ve asgari ücreti uzlaşmaya varılarak imzalandığını hatırlatan Çelik, emeklilerin yıllarca beklediği intibak düzenlemesinin gerçekleştirildiğini, kamu çalışanlarının yıllardın beklediği ve toplu sözleşme hakkı getiren yasanın hayata geçirildiğini bildirdi.

Sağlıkta yeni bir dönem başlatılarak 75 milyon vatandaşı sağlık şemsiyesi altına alan Genel Sağlık Sigortası'nın 1 Ocak 2012'den itibaren devreye sokulduğunu ifade eden Çelik, eczacılarla ortak bir protokol imzalayarak eczacıların sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu belirtti.

Antidemokratik dönemlerin ürünü olan 2821 ve 2822 sayılı yasaları kaldırıyor olduklarına işaret eden Çelik, onun yerine örgütlenmenin önünü açan, endüstriyel ilişkileri yeni ve çağdaş bir boyuta taşıyan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın TBMM gündemine taşındığını anlattı.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Daha sağlıklı ve daha güvenli bir çalışma ortamı temin etmek için, tüm çalışanlarımızı kapsayan müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarı'nın görüşmeleri TBMM komisyonlarında başladı. Önümüzdeki dönemlerde de diyalog ve işbirliği içerisinde çalışma hayatının diğer sorunlarının çözümü için gerekli adımlar hızla atılmaya devam edecektir.

Çalışanlarımızın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü istismarcılara fırsat vermeden dostluk, sevgi ve barış içerisinde kutlaması büyük önem arz etmektedir.

Bu düşüncelerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün barış ve güven içinde kutlanmasını diler, tüm çalışanlarımızı sevgi ve saygıyla selamlarım.''

ÜLKENİN GÜCÜ ÜRETENLERDE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Çiçek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir şenlik havasında kutlanmasından ötürü ''İşçi Bayramı'' olarak bilinen bugünün, el emeği, kol ve beyin gücü ile üretenlerin değerinin anlaşılmasına vesile olmasını dilediğini ifade eden Çiçek, geçmiş yıllarda yaşanan üzüntü verici olaylara meydan vermeden barış, kardeşlik ve dayanışma havasında bugünün kutlanmasını temenni etti.

Çiçek, mesajında şunları kaydetti:

''Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz de gücünü üretenlerinden almaktadır. Tarımda, sanayi ve teknolojide, sağlıkta, hizmet sektöründe ve hayatın her alanında üretenler sayesinde toplumların refah düzeyleri yükselmektedir. Ülkelerinin refahına hizmet eden emek sahiplerinin haklarının geliştirilmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi temel hedefimizdir. Ülkemizin gelişmesine paralel bu hedeflere ulaşmamızın mümkün olduğuna inanıyorum.

2009 yılında resmi bayram olarak kabul edilen 1 Mayıs'ın, bundan sonraki yıllarda da bir şenlik havası içinde geçmesini istiyor, bütün işçilerimizin bu güzel gününü kutluyorum.''