BIST 10.201
DOLAR 32,34
EURO 34,98
ALTIN 2.387,25
HABER /  GÜNCEL

Emniyet patlamaya hazır bomba gibi

Ele geçirdiği bombaların Emniyet müdürlüklerinde depoladığı ortaya çıktı. Polisler için büyük tehlike yaratan bombalar için özel oda yapılması istendi

Abone ol

Etkisiz hale getirilen ya da terör örgütlerinden elde edilen bombaların, emniyet müdürlüklerinde depolandığı belirlendi. Bombalar için özel oda yapılmaması nedeniyle polisler büyük tehlike altında bulunuyor.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, olay Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın yayımladığı genelgeyle ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 81 il emniyet müdürüne "bomba inceleme odası" ve "patlayıcı madde deposu yaptırılması" konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede, incelenen ya da depolanan patlayıcı maddelerin hizmet binaları dışında ayrı yerde muhafaza edilmesi emri verildi.

Polis başmüfettişlerince yapılan denetimlerde birçok il emniyet müdürlüğünde özel olarak dizayn edilmiş bir bomba inceleme odası ve deposu olmadığı tespit edildi. Müfettişler raporlarında bu eksikliğin bir an önce giderilmesi için konuyu Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na bildirdi.

Ancak, Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi'nin İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde bomba inceleme odası ve patlayıcı madde deposu yaptırılması konusunda bir ödeneğinin olmadığı anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, illerde bu eksikliğin "ivedilikle" giderilmesi için Genel Müdürlük bütçesinden gerekli ödeneğin sağlanması talimatı verdi.

Genel Müdür Kılıçlar, "Geçmiş yıllarda yaşanan acı tecrübelerle de sabit olduğu üzere patlayıcı maddeler üzerinde yapılacak inceleme ve muhafaza işlemlerinin bu amaç için özel olarak dizayn edilmiş inceleme odaları ile patlayıcı madde depolarında yapılması hayati önem taşımaktadır" dedi.

BOMBA İMHA EDERKEN ŞEHİT OLDULAR

1991'de Türk-Amerikan Derneği'ne konulan bomba İstanbul Emniyeti'ne götürülüp incelenmek istediği sırada infilak etti. Patlama sonucu 2 bomba imha uzmanı ile 3 polis memuru şehit oldu.

2008'de İzmir Emniyeti'nde incelenen bir patlayıcı madde kimyasal reaksiyona girerek patladı. Bomba Bürosu'nun duvarı yıkıldı, iki bomba uzmanı hafif yaralandı.

2009'da ise İzmir Aliağa İlçe Emniyeti'nde görevli bomba uzmanı Bilal Konakçı, kaçak balıkçılardan ele geçirilen potasyum klorat karışımlı bombayı emniyete götürdüğünde patlama oldu. Konakçı'nın bir eli ve üç parmağı koparken, gözlerinden birini kaybetti.

Bomba İmha ve İnceleme Şubeleri İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'da emniyet binaları dışına taşındı.

13 BİN OLAY

Emniyetin Bomba Bilgi Merkezi'ne bugüne kadar 13 bin 226 olay yansıdı.

Sadece 2011'de 1111 olay intikal etti. Bunlardan, 455'ini patlamış bomba, 460'ını patlamamış bomba 39'unu bomba yapım malzemeleri ile 257'sini molotofkokteyli oluşturdu. Bombalı olaylarda 37 kişi öldü, 271 kişi yaralandı. Soruşturmalarda 587 zanlı yakalanarak tutuklandı.

Türkiye çapında 2'si kadın 303 bomba imha uzmanı görev yapıyor.