BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sırrı Süreyya Önder: Kandil açıklama yapar, çekilme süreci başlar

İmralı adası ile Kandil dağı arasındaki mektuplaşmalarda rol alan milletvekili Sırrı Süreyya Önder, silahlı PKK üyelerinin Türkiye dışına çekilmesi sürecinin Çarşamba veya Perşembe günü uluslararası basın toplantısıyla duyurulacağını söyledi.

Abone ol

PKK lideri Abdullah Öcalan ile Kandil'deki örgüt yöneticileri arasındaki rol alan milletvekili Sırrı Süreyya Önder, silahlı örgüt üyelerinin Türkiye sınırları dışına çekilmesi sürecinin Çarşamba veya Perşembe günü düzenlenecek basın toplantısıyla duyurulacağını söyledi.

BDP İstanbul Milletvekili Önder, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş yıldönümü için yapılan resepsiyonda, uyarınca PKK militanlarının çekilmesi sürecinin, Kandil'de 25 Nisan'da yapılacak ve uluslararası basının davet edileceği toplantıyla başlayacağını söyledi.

Türk medyasında, BDP'li milletvekilleri ve Türk istihbarat yetkilileri aracılığıyla Öcalan'la mektuplaşan PKK/KCK yöneticilerinin çekilme kararını Çarşamba günü açıklayacağı beklentisi dile getiriliyordu.

Bunun hatırlatılması üzerine Önder, "25 Nisan'a kayabilir ama 24 ya da 25, ne önemi var; Kandil açıklama yapar, çekilme süreci başlar" diye konuştu.

Önder, taraflarda mevcut "yönelim" ve "irade" olduktan sonra, Kürt sorununun çözümü adına başlatılan görüşme sürecinde ikinci aşamaya geçileceğini ifade etti.

Hükümetin "samimiyetiyle ilgilenmediğini" belirten Önder, Kürt sorununa çözüm arayışıyla ilgili TBMM komisyonuna üye vermeyen ana muhalefet partisi CHP'yi şöyle eleştirdi: "Bu süreçte sıkıntı yok. Birileri kendilerini tarihin çöp sepetine atacak, birileri barışın mimarı arasında yer alacak."

Önder, İmralı adasındaki Öcalan ile Irak'ın kuzeydoğusundaki Kandil dağındaki örgüt yöneticileri arasındaki görüşmelerin devam edeceğini ancak bu görüşmelerin mektuplaşma şeklinde olmayacağını sözlerine ekledi.