BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Şırnak Cizre'deki o bodrum! Bakın bu kez ne oldu

ŞIRNAK'ta HDP Milletvekili Sarıyıldız, Cizre'de bodrum katındaki yaralılar için giden ambulansların söz konusu binaya 300 metre kala durdurulduğunu iddia etti. Hükümetten yaralı iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

Abone ol

ŞIRNAK Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP'nin hükümet ile yaptığı görüşmelerden sonra bugün Şırnak Belediyesi'ne ait ambulansların söz konusu yaralıların olduğu binaya doğru gittiğini söyledi.

Sarıyıldız, "Şu an ambulanslar 4 gönüllü sağlık çalışanı ile 300 metre yakınına kadar gitmişler. Ambulans içerisinde bekliyorlar" dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TALİMAT VERDİ

Mardin'de 2 günden bu yana bulunan, yanında bir heyet ve sağlık ekibiyle Cizre'ye gitmek istediğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a güvenlik gerekçesiyle izin verilmezken, Cizre'de bulunduğu söylenen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, hükümet ile yapılan görüşmeler kapsamında bugün söz konusu adrese ambulansların bir kez daha gönderileceğini söylemişti.

Sarıyıldız, "Yürütülen görüşmeler çerçevesinde bugün bir kez daha oraya Sağlık Bakanlığı ve belediyenin ambulansları gönderilecektir. Bina çöktüğü için önce orada bodruma ulaşmak için bir yol açmak gerekir. Girişimlerimiz sürüyor" dedi.

HDP kaynakları da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün İngiltere'ye gitmeden önce İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, sorunun çözümü için talimat verdiğini belirtti.

"YARALILARIN TEDAVİSİ KONUSUNDA SON DERECE HASSASIZ"

Ömer Çelik, terörle mücadele konusunda "yaralılarla" ilgili tartışmanın yaşandığını, söz konusu olaya ilişkin kendilerini kim arıyorsa ayrıntılı bir şekilde dinleyip, not aldıklarını belirtti.

Şırnak Cizre'de bir binada yaralıların olduğu iddialarına ilişkin ise Çelik, "bölgede ambulansların yaralılara gitmediği" yönünde iddiaların söylendiğine değinerek, "Oraya defalarca ambulanslar gidiyor. Fakat ne oradan yaralılar çıkıp bu ambulanslara geliyor, ne de oradaki teröristler buna müsaade ediyor. Sürekli olarak ateş açılıyor. Aynı rahmetli Tahir Elçi'nin öldürülmesinde olduğu gibi" dedi.

"BUNU ARTIK AÇIK AÇIK SÖYLEMEMİZ LAZIM"

Ortada hakikaten yaralılar varsa, bunun herkes açısından ilgilenilmesi gereken bir durum olduğuna işaret eden Çelik, şunları söyledi:

"Ambulanslar gidiyor, oradaki barikat ve hendeklerin sınırına kadar yaklaşıyorlar. Ya üzerilerine ateş açılıyor ya da ortam uygunsa hiçbir yaralı gelip de bu ambulanslarda tedavi görmek üzere bir şekilde buraya yaklaşmıyor. Şöyle bir tablo var bunu artık açık bir şekilde söylememiz lazım. Birilerinin cenazeleri ve yararlıları, terörist faaliyetlerin lojistik desteği haline getirmesine müsaade etmeyiz. Yani bir cenaze politikası, yaralı politikası bu terör politikasının parçası olarak konumlandırılamaz. Cenazeler ve yaralılar insani ve vicdani bir durumdur. Buna karşı hepimizin en yüksek insani ve vicdani hassasiyetle yaklaşması gerekir. Ama birileri bunu terörle mücadeleyi aksatmak için ya da kendi terör faaliyetlerinin lojistik unsuru haline getirmek için kullanıyorsa bu istismara karşı hepimizin insani, vicdani ve siyasi olarak tepki vermesi son derece normaldir."

"SİYASİ ODAKLAR CENAZE VE YARALILARI..."

Çelik, konuyla Sağlık ve İçişleri Bakanlığının yakından ilgilendiğini, gelen her ihbarı anında değerlendirdiklerini belirterek, "Ama geldiğimiz nokta da çok açık ve net bir biçimde belli siyasi ve odakların cenazeleri ve yaralıları bile bir politikaya dönüştürüp, terör eylemlerinin, stratejisinin lojistik unsuru haline getirmeye çalıştığını görüyoruz. Bunu reddediyoruz ve kınıyoruz" ifadesini kullandı.

"BU İŞ TİYATRO OYUNUNA DÖNDÜ"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Şırnak'ın Cizre ilçesindeki bir evde yaralılar olduğu ve bölgeye ambulans gidemediği iddialarına değinen Sağlık Bakanı, gelen bilgilerin sürekli değiştiğini belirterek "Bu iş tiyatro oyununa döndü" dedi.

"Orada ne var olduğunu kimsenin bildiği kanaatinde değilim. Bize bilgi verenler bir süre sonra kayboluyor. Yeni farklı bilgiler geliyor" diyen Müezzinoğlu şunları söyledi:

"Yeni yol haritası belirleyip, uygulamaya geçtiğimiz zaman vazgeçildiğini görüyoruz. Burada bir senaryo planlanıyor. Orada kaç yaralı var, var mı yok mu bilmiyoruz. Kaç insan var, var mı yok mu onu da bilmiyoruz. Buraya giriş için bütün planlar yapıldığında, sağlıklı insanlar 150 metre kadar gelebilir dedik. Ama sonra 'ateş ediliyor, vazgeçtik' dediler. Ama kameraların tespiti ateş falan olmadığı yönünde. 

Vazgeçildiğini görünce insanın aklına burada yaralı olmadığı geliyor. Burada farklı algıları yönetmek isteyen bir anlayış var. Orada bir yaralı var ise kurtarmak için gece gündüz her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. 

Buraya gidişin önü silahla kesiliyorsa, sağlık görevlileri bir adım geri duruyor. HDP'liler de orada olan muhataplarımızla irtibatımız kesildiği diyorlar. Burada bir tiyatro oyununa döndü bu iş. Varsa yaralı üzerinden, hasta üzerinden, kan üzerinden, cenaze üzerinden bir tiyatro oynamasın."

"16 ZIRHLI AMBULANS DAHA GELECEK"

Müezzinoğlu, güvenlik tehdidi nedeniyle sağlık çalışanlarının bölgede yaşadıkları zorluklara değindi.

"Silahın olduğu yerde rahat çalışma olmaz" diyen Sağlık Bakanı, "Can güvenlikleri olsun ki hizmet verebilsinler. Emniyet bölgenin güvenli olmadığını söylüyorsa sağlık çalışanının yapabileceği pek fazla bir şey olmuyor. Zırhlı ambulansın sağlık ekibinin olay yerine gitmesi açısından önemi var. Kurşun geçirmez ambulanslarımız var 3 tane. 16 tane daha gelecek"  diye konuştu.

ŞIRNAK CİZRE'DEKİ BODRUMDA KİMLER VAR?

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi Bostancı Caddesi 23 numaradaki binada ve çevre binalarda kimlerin olduğuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Günlerdir Türkiye’nin gündeminde olan ve bugüne kadar 7 kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği binada, terör örgütünün ‘Mamo ve Rozan’ kod adlı iki üst düzey isminin olduğu iddia ediliyor. Bölgedeki güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Cizre’deki durum ve 23 numaralı binanın önemi şöyle:

KANDİL, İKİ İSMİN YAKALANMASINI İSTEMİYOR

‘Mamo’ ile ‘Rozan’ kod adlı kadın teröristlerin teslim olmalarına Kandil tarafından kesinlikle izin verilmediği öne sürülüyor. Ana unsurların dışında, binadaki YDG-H’lilerin de silahlı olduğu belirtiliyor. Bu iki ismin, terör örgütü açısından önemli olduğu hatta PKK’nın Avrupa Sorumlusu Sabri Ok’un, “Mamo’ ile Rozan’ı kurtarın gerisi önemli değil” talimatı verdiği ifade ediliyor.