BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

SIRLAR ortalığa saçıldı!

"Bilgi edinme yasası" kral kraliçe dinlemiyor. Hepsinin sırrı ortaya çıktı.

Abone ol İngiltere'de bilgi edinme yasası çerçevesinde yapılan başvurular üzerine hükümet bazı bilgileri kamuoyuna açıklamak zorunda kaldı. Açıklanan gerçekler arasında eski Başbakan Tony Blair'in, 6 yıl içinde vergi mükelleflerinin cebinden çıkan 2 bin sterlini kozmetik harcamalarına yatırdığı, bakan ve milletvekillerinin yılda ortalama 5.9 milyon sterlinlik taksi faturasını devletten talep ettiği gibi bilgiler yer aldı.

Devlete sorulan sorulara cevaben açıklanan bilgilerden bazıları şunlar:

KANLI SİLAHLARIN İZİ: Kuzey İrlanda'da tarihe "kanlı pazar" olarak geçen olaylar sırasında kullanılan silahlar daha sonra Sierra Leone ordusu, Beyrut'taki paramiliterler ve Arkansas'taki bir silah mağazasında tespit edildi.
DEVLET KESESİNDEN: Blair, başbakanlığı sırasında Elton John, Des O'Connor, Esther Rantzen gibi ünlüleri vergi mükelleflerinin cebinden çıkan parayla ağırladı. Masaları pahalı şaraplar süsledi.

PAHALI TATİLLER: Blair, 2002-2006 yılları arasında yurtdışı tatillerinin de içinde bulunduğu yolculuklar için Kraliyet ailesi ve hükümet için ayrılan özel jeti kullandı ve maliyet 1.2 milyon sterlini buldu.

İLK ŞOFÖR CHERIE'YE: Cherie Blair, İngiltere'de özel otomobil ve şoför tahsis edilen ilk başbakan eşi oldu.

MEÇHUL FAİLLER: Tanımadıkları kişiler tarafından öldürülenlerin sayısı, Blair hükümetleri döneminde yüzde 30 arttı.

CHARLES'A, 'EVLENME' UYARISI: Prens Charles, Diana'dan boşandığı sırada, hükümet tarafından kendisine, Camilla ile evlenmesinin "yasadışı" olacağı uyarısında bulunuldu.

BOMBAYA İNGİLİZ DESTEĞİ: İngiltere 40 yıl önce İsrail ilk nükleer bombasını yaptığı sırada bu ülkeye 20 ton ağır su satarak yardımda bulundu.

ÖRTÜLÜ OPERASYON: Devlet hastanelerinde işini kılıfına uyduran binlerce kadın, göğüs büyütme, karın yağlarını aldırma ve burun ameliyatı gibi estetik operasyonlar yaptırdı.

VERGİ PRİMİ: Vergi müfettişlerini daha çok vergi toplamaya teşvik etmek için, onlara sık sık topladıkları para oranında ikramiyeler dağıtıldı.

DOKUNULAMAYANLAR: Dip-lomatik dokunulmazlık sahibi yabancı diplomatlar, tecavüz, cinsel taciz, çocuklara yönelik taciz ve hatta cinayet gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

İŞ İŞTİR: Irak'ın da içinde bulunduğu insan hakları karnesi zayıf ülkeler, Savunma Bakanlığı tarafından İngiliz silah üreticilerinin en karlı satış yapacağı ülkeler olarak tanımlandı.

HASTANE Mİ, KEŞHANE Mİ: Geçen 10 yılda 700'den fazla doktor ve hemşire, işyerinde alkol ve uyuşturucu kullanmaktan disiplin işlemi gördü.

KEDİ HUMPHREY ÖLDÜRÜLMEDİ: Başbakanlık konutunun ünlü kedisi Humphrey, sanıldığı gibi veterinerler tarafından uyutularak öldürülmedi, yaşamının son günlerini huzur içinde geçirmesi için bir koruyucu aileye teslim edildi.

DANIŞMANLAR İYİ KAZANIYOR: Politikacılar her yıl profesyonel danışmanlık şirketlerine 2.2 milyon sterlin ödeme yapıyor.