BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sınırda derin sessizlik

Suriye’nin Telabyad ilçesinde geçtiğimiz hafta boyunca susmayan çatışma sesleri dün akşam dinerken, sınır kapısı terkedilmiş bir görüntüye b...

Abone ol

Suriye’nin Telabyad ilçesinde geçtiğimiz hafta boyunca susmayan çatışma sesleri dün akşam dinerken, sınır kapısı terkedilmiş bir görüntüye büründü.
Suriye sınırında bulunan Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki vatandaşlar günlerdir Suriye’den gelen silah sesleri nedeniyle tedirgin olurken, çatışma sesleri dün akşam dindi. Suriye tarafındaki Telabyad Sınır Kapısı’nda tam bir sessizlik hakim olurken, bölge terkedilmiş bir görüntüye büründü. Günlerdir çatışmaların olduğu Telabyad Sınır Kapısı’nda sivil araçların gezdiği ve çevresinde çobanların sürü otlattığı görüldü. Gümrük kapısındaki bayrak direğine henüz hiçbir bayrağın dikilmemesi ve kapı içerisinde hiçbir görevlinin bulunmaması nedeniyle ilçede farklı iddialar ortaya atıldı. Çatışmaların günlerdir kamuoyuna yansıdığı gibi Özgür Suriye Grubu’ndaki Ahraruş Şam Hareketi ile Irak Şam İslam Devleti (İŞID) arasında yaşanmadığı ileri sürüldü. Suriye tarafındaki sınır kapısında hiçbir görevlinin bulunmadığını söyleyen bölge esnaflarından İsa Toktimur, Ahrarur Şam Grubu’nun oradaki kent konseyi ile anlaşıp, bölgeyi bırakmak için çatışma tedirginliği oluşturduğunu iddia etti. Suriye’nin öbür tarafındaki akraba ve yakınları ile görüştüklerini belirten Toktimur, “Çatışma sadece çıkar, rant çatışmasıymış. Bölgedeki gruplar anlaşmış ve böyle bir oyuna başvurmuşlar. Çatışma ve havaya sıkılan mermiler hepsi boşa sıkılmış. Türkiye tarafına atılan mermiler ise sadece bu oyuna inandırmak için ve bölge halkını tedirgin etmek için yapılmış. Eğer böyle olmasa bayrak direğine El Kaide’nin bayrağı dikilirdi. Tesisler boş kalmazdı. Şimdi hiçbir kimse yok. Burada görev yapan o kadar polis ve askere yazık. Boşuna bekliyorlar. Sınırın boşuna kapanması nedeniyle kapıda mağdur olan ailelere yazık” diye konuştu.
Öte yandan ülkelerine geçmek isteyen Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı’nda geçiş için izin verilmesini bekliyor.
(İHA)