BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,20
ALTIN 2.449,94
HABER /  POLİTİKA

Sınır BÖYLE olacaktı

Gizli gerçek ortaya çıktı. 1 Mart tezkeresi geçseydi Türk sınırı genişleyecekti.

Abone ol

1 Mart tezkeresi geçse "Yağmur Hattı" adı verilen 'fiili sınır' Habur'un güneyinden İran-Irak sınırına uzanacaktı.

Ankara ile Washington arasında krize neden olan 1 Mart 2003 tezkeresi öncesi ABD ile yürütülen askeri mutabakat muhtırası müzakerelerinde Türk heyetine başkanlık eden emekli Büyükelçi ve MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, pazarlıkların perde arkasını, "1 Mart Vakası-Irak Tezkeresi ve Sonrası" adlı kitapta topladı.

Emekli Büyükelçi ve MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, 1 Mart 2003 tezkeresinin geçmesi halinde, K. Irak'a girecek Türk birliklerinin konuşlanacağı hattı gösteren haritayı yayımladı.

Bölükbaşı kitabındaki haritaya göre "Yağmur Hattı" adı verilen sınır Irak'ın 40 kilometre derinliğine ulaşacaktı. Haritaya göre "Yağmur Hattı" PKK'nın Kuzey Irak'ta kullandığı alanın tamamını kapsayacaktı.

HARİTANIN AYRINTILARI

Bölükbaşı, Irak sınırından 40 kilometre derinlikteki Yağmur Hattı'nın "Habur'un güneyinden, Fays-Habur'dan başlayarak Zaho Boğazı'nı, Dohuk'un doğusundan Atruş ve Barzan'ın güneyinden geçen ve Hayat Vadisi'nden İran-Irak sınırına kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsadığını" açıkladı.

ASKERLER DE SORUMLU

Bölükbaşı, ABD ile yapılan pazarlıklarda Türkiye'nin Irak'ta gireceği yerlerin haritasını verdi ve tezkerenin reddinde, "Özellikle askeri makamlarımızın sessiz kalmaları da etkili oldu" dedi.

Bölükbaşı, ABD ile sağlanan mutabakata göre Türk askerinin kontrolü altında olması öngörülen Yağmur Hattı'nın, "PKK'nın terör eylemleri için toplanma, konaklama ve eğitim amaçlı kullandıkları kampları ve silah, mühimmat, erzak depolama yerlerinin tümünü kapsadığını" vurguladı.

Bölükbaşı, tezkerenin geçmesi halinde Kuzey Irak'a girerek Yağmur Hattı'na kadar konuşlanabilecek Türk askeri birliklerinin sayısını, 4 takviyeli tugay ve özel görev kuvvetlerinden oluşan (Akrep timleri) 31 bin kişi olarak açıkladı.

Kaynak: Milliyet