BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.428,65
HABER /  GÜNCEL

Sinema saldırısı silah satışlarını etkiler mi?

Financial Times gazetesi Aurora'daki sinema saldırısı ve yaşanan can kayıplarının halkı silah satın almaktan caydırmayacağı yorumunu yapıyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin Colorado eyaletinde Cuma günü 12 kişiyi öldüren şüpheli bugün ilk kez mahkemeye çıkarılıyor.

Guardian, parlak ve yetenekli bir doktora öğrencisi olarak bilinen James Holmes'un saldırıdan aylar önce yaptığı yoğun hazırlıklara ilişkin yeni ayrıntıların ortaya çıktığını aktarıyor. Holmes'un, internette kurşun geçirmez giysiler ve binlerce mermi satın almak için 15 bin doları aşkın para harcadığı belirtiliyor.

Habere göre Holmes, bu cephaneyi dört aylık bir süre içerisinde 90 ayrı paket halinde evinde teslim aldı.

Olay, Amerika'da silah edinme yasalarına ilişkin tartışmayı bir kez daha alevlendirdi.

Financial Times gazetesi ise sinema saldırısının halkı silah satın almaktan caydırmayacağı yorumunu yapıyor. Haberde yirmi yıl öncesine kıyasla çok daha fazla Amerikalının silah taşıma hakkını savunduğu belirtiliyor.

"1990 senesinde Gallup araştırma şirketinin düzenlediği ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'i, silah yasalarının sıkılaştırılmasını desteklemişti. Pew Araştırma Merkezi'nin yakınlarda düzenlediği kamuoyu yoklaması ise ankete katılanların yüzde 49'unun silah edinme hakkının artırılmasını savunduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 45'i ise kuralların sıkılaştırılmasına destek verdi."

Financial Times, silah taşıma hakkına verilen desteğin, kanunlara da yansıdığını vurguluyor:

"Saldırı silahları edinmeye karşı federal düzeyde uygulanan yasak, süresi 2004'de dolduktan sonra yenilenmedi. Bu yasak uygulanıyor olsaydı, Holmes, kullandığı iddia edilen AR 15 tipi tüfeği satın alamayacaktı".