BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,81
ALTIN 2.397,77
HABER /  GÜNCEL

'Sinema: Modern Mitoloji' çıktı

Yazar Ömer Tecimer'in imzasını taşıyan 'Sinema: Modern Mitoloji' adlı kitap piyasaya çıktı. Kitap, sinema tarihine ışık tutan bir kaynak olma özelliğini taşıyor...

Abone ol

İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, mitos, ritus, inisiyasyon, monomitos gibi kavramlar açıklanarak sinema tarihinden seçilen filmler, 'Kahramanın Yolculuğu' şablonu üzerinden inceleniyor.

Tecimer, film çözümlemelerinin yer aldığı kitabın ikinci bölümünde David Lynch, Kieslowski, Stanley Kubrick gibi sıra dışı yönetmenleri, 'Matrix', 'Amelie', 'Dövüş Kulübü' gibi post-modern filmleri ve 'Umut', 'Gizli Yüz' gibi Türk filmlerini analiz ediliyor.

Filmlerde rastlanan mitolojik ya da dinsel göstergeler ve ritüellerin bu filmlerdeki yansımalarının da ele alındığı kitapta kahramanların ortak noktaları ve farklı maceralarda izlenen ortak yolculuklar da vurgulanıyor.

KİTAPTAKİ FİLMLER:
'Matrix'
'Amélie'
'Gözleri Tamamen Kapalı'
'Umut', 'Dövüş Kulübü'
'Müfreze'
'Full Metal Jacket'
'Kıyamet'
'Ağrı Dağı Efsanesi'
'Mavi Kadife'
'Şeytan Çıkmazı'
'Orfée'
'Siyah Orfe'
'Mavi'
'Gizli Yüz'
'Amadeus'
'Azınlık Raporu'

Uzun süren bir çalışmanın ardından yaklaşık bir yılda şeklini alan kitabın çıkışını 'çocuğun doğuşu' olarak nitelendiren Tecimer, 'Sinema: Modern Mitoloji'yi cnnturk.com'a anlattı.

İlk başta sinema filmlerini analiz etmeyi planlamadığına değinen Tecimer, mitoloji, antropoloji ve tiyatro arasındaki etkileşimi incelerken sinemanın da bu üçlü ile yakından ilgili olduğunu fark etmiş.

'Matrix'in çağrıştırdıkları

İlk olarak 'Matrix'i seyrederken filmle Joseph Campbell'ın şablonu arasındaki benzerliği keşfeden Tecimer, diğer filmlerde de bu esinlenmenin olup olamayacağını araştırmaya başlayarak incelemelerini yoğunlaştırmış.

Tecimer, "Matrix'i seyrederken 'Kahramanın Yolculuğu'na ne kadar uyduğunu gördüm ve bu beni diğer filmleri incelemeye yöneltti. Tabii her filmde bire bir uygunluk olduğu söylenemez. Ancak şablondan bir şekilde etkilenme göze çarpıyor" dedi.

Bu etkileşimin derinliğinin sınırlanamayacağını fark eden yazar, birbiri ardına gelen filmlerdeki benzerlikle derin bir incelemeye yönelerek yaklaşık 30 filmi incelemiş.

'Sinema: Modern Mitoloji'de bu filmlerden 15 tanesine yer veren yazar, kitabın sinema öğrencileri için yararlanabilecekleri bir kaynak olmasını da umuyor.

Kitapta yer alan filmler:

'Matrix', 'Amélie', 'Gözleri Tamamen Kapalı', 'Umut', 'Dövüş Kulübü', 'Müfreze', 'Full Metal Jacket', 'Kıyamet', 'Ağrı Dağı Efsanesi', 'Mavi Kadife', 'Şeytan Çıkmazı', 'Orfée', 'Siyah Orfe', 'Mavi', 'Gizli Yüz', 'Amadeus', 'Azınlık Raporu'.

KİTAP HAKKINDA:
Plan B Yayınları'ndan çıkan 400 sayfalık kitabın fiyatı 20 YTL olarak belirlendi

Plan B Yayınları'ndan çıkan 400 sayfalık kitabın fiyatı 20 YTL olarak belirlendi.

1952 İstanbul doğumlu Ömer Tecimer, Galatasaray Lisesi'nin ardından İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde master yapan Tecimer'in 'Gül+Haç, Batı Uygarlığının Yeraltı Kaynakları' adlı araştırma kitabı da Plan B tarafından yayımlandı.

Haber: Seçil Başkaya
Kaynak: