BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Şimdi IMF bizden borç para istiyor

Artık devir değişti. Bir zamanlar borç alabilmek için IMF kapılarını aşındıran Türkiye, IMF'ye 5 milyar dolar 'avans' verecek.

Abone ol
Türkiye, ekonomik darboğazdaki Avrupa ülkelerini kurtarmak için IMF'nin (Uluslararası Para Fonu) oluşturduğu havuza 5 milyar dolarlık yardım yapacak.

Meksika’daki G20 Zirvesi’ne katılan ülkeler, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) mali kriz yaşayan ülkelere yardımda bulunması için oluşturacağı yeni fona katkıda bulunma kararı aldı. Avrupa'da yaşanan krizin Yunanistan'ın ardından İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine sıçramaması için oluşturulacak fona aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkeler katkıda bulunacak. Japonya’nın 60 milyar dolarla en çok katkı sağlayacağı fona Başbakanlık kaynakları ise Türkiye’nin 5 milyar dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı.



GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ELİNİ CEBİNE ATTI

Zirvenin birinci gününde gerçekleştirilen oturumda açıklanan rakamlarla birlikte IMF, krizle screen-shot-2012-06-20-at-9.02.44-am.pngmücadele fonunu aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin de yer aldığı 12 ülkeden alacağı destekle 456 milyar dolara çıkaracak. IMF daha önce fonun hedefini 430 milyar dolar olarak açıklamıştı.

İHTİYAÇ DUYULDUĞU ANDA PARA GERİ ÇEKİLECEK

Ülkeler sağlayacakları katkıyı dünkü toplantıda açıklarken, 5 milyarlık rakamı da zirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Başbakanlık kaynaklarına göre Türkiye'nin yatıracağı 5 milyar dolar, Merkez Bankası döviz rezervinden IMF nezdinde oluşturulacak havuza iletilecek. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu anda ise bu parayı havuzdan geri çekebilecek.

KİM NE KADAR VERİYOR?

G20 Zirvesi'nde Türkiye ile birlikte açıklama yapan ülkelerden Brezilya'nın havuza 10 milyar dolar, Rusya'nın 10 milyar dolar, Hindistan'ın 10 milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 2 milyar dolar,Meksika'nın 10 milyar dolar ve Kolombiya'nın 1,5 milyar dolar yatıracağı belirtildi.

Söz konusu fona katkı yapan ülkeler arasında Japonya 60 milyar dolarla en çok katkı yapan ülke olurken, onu 54,7 milyar dolarla Almanya, 43 milyar dolarla Çin, 41,4 milyar dolarla Fransa, 31 milyar dolarla İtalya, 19.6 milyar dolarla İspanya, 18 milyar dolarla Hollanda, 15 milyar dolarla İngiltere ve 15 milyar dolarla Suudi Arabistan ve Güney Kore izliyor. Fona Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de 600 milyon dolar katkı sağlıyor.