BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,57
ALTIN 2.384,08
HABER /  GÜNCEL

Silivri'de sanıklar böyle salona alınacak

Silivri'de Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davalar için inşa edilen büyük duruşma salonuna sanıklar nezarethaneden direk salona çıkacak

Abone ol

Silivri'de çok sanıklı Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davalar için inşa edilen büyük duruşma salonunda bugün ilk duruşma yapıldı. Toplam 3 duruşma salonunun bulunduğu binada büyük olanı 810 kişi, diğerleri de 330'ar kişi kapasiteye sahip. Yeni salonda sanık bölümünün tam ortasında yerin altından merdivenle çıkılan bölüm bulunuyor. Sanıklar, nezarethaneden bu bölüm kullanılarak salona alınacak.

Ergenekon soruşturması ile çok sanık kapasiteli duruşma salonuna duyulan ihtiyaç ve güvenlik nedeniyle Silivri Cezaevi içinde bulunan bir bina, 2008 yılında duruşma salonuna dönüştürülerek ilk Ergenekon davası duruşmaları burada yapılmaya başlanmıştı. Ancak peş peşe 3 ayrı Ergenekon iddianamesinin hazırlanması ve davalarının açılması ile sanık sayısı arttığı için mevcut duşma salonu yetersiz kalınca daha büyük bir duruşma salonuna ihtiyaç duyuldu.

Bunun üzerine cezaevi girişinde bulunan nizamiyenin hemen yanına daha büyük bir duruşma salonu yapıldı. Balyoz davasının, ardından da KCK davalarının açılması ile birlikte her iki duruşma salonu da faaliyetine bugüne kadar devam etti. İki davanın çakıştığı zamanlarda tutuklu sanık sayısı fazla olan davaların duruşmaları büyük salonda, daha az tutuklusu olan davaların duruşması da cezaevi içindeki küçük salonda yapıldı.

Ancak sanık sayılarının fazla olması ve duruşmalara olan yoğun ilgi nedeniyle mevcut salonlar da yetersiz kalınca daha büyük duruşma salonu yapılması gündeme geldi. Adalet Bakanlığı, Silivri Cezaevi karşısında şahıs malı olan araziyi istimlak ederek 2012 yılı Nisan ayında daha büyük ve müştemilatlı olması planlanan duruşma salonunun inşaatına başladı. Yaklaşık 14 ay süren inşaat sonunda bugün itibariyle yeni adliye binası, faaliyetine 205 sanıklı KCK davası ile başladı.

810 KİŞİ KAPASİTELİ SALON

Adliye binasının tamamı 5 kattan oluşuyor. Giriş katında 810 kişi kapasitesi ile büyük duruşma salonu yer alıyor. Salon 310 sanık, 200 avukat ve 300 izleyici kapasitesine sahip. Sanıklar bölümü, eski duruşma salonunda olduğu gibi salonun ortasında yer alıyor. Uzunluğu ve genişliği ile dikkat çeken salonda izleyici bölümü salonun bir ucunda, mahkeme heyetinin kürsüsü ise salonun diğer ucunda yer alıyor. Aradaki yaklaşık 100 metrelik mesafe nedeniyle izleyicilerin heyetin bulunduğu bölümü çıplak gözle görmesi neredeyse mümkün değil. Basın mensupları için izleyici bölümünden 30 sandalye ayrıldı. Ancak salonun en arka tarafında olması, sanıklar ile mahkeme heyetine uzak olması basın mensuplarının da işini zorlaştıracak gibi görünüyor.

Ayrıca önceki iki duruşma salonunda sanıklar salona güvenliği sağlanan bir kapıdan alınırken yeni salonda sanık bölümünün tam ortasında yerin altından merdivenle çıkılan bölüm bulunuyor. Sanıklar, nezarethaneden bu bölümden salona alınacak.

'TOPLAM 17 BİN METREKARE ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ'

Salonda ayrıca mahkeme heyetinin bulunduğu kürsünün her iki tarafından birer tane olmak üzere toplam iki tane bez pano bulunuyor. Bu panolar ise duruşma sırasında çekilen kamera görüntüleri veya video, powerpoint sunumları için kullanılacak. Ayrıca yine eski salonda olduğu gibi yeni duruşma salonunda da tavandan muhtelif yerlere sarkan 14 tane uzun kabloları ile sarkıtılan mikrofonlar yer alıyor.

Binanın giriş katındaki büyük duruşma salonunun haricinde alt katta iki tane de daha küçük duruşma salonu bulunuyor. Bu salonlar ise 155 sanık, 48 avukat ve 127 izleyici olmak üzere toplam 330 kişi kapasitesine sahip.

Toplam 17 bin metrekare üzerine inşa edilen ve sadece büyük duruşma salonu bin 500 metrekare olan binada küçük duruşma salonlarının bulunduğu birinci bodrum katında savcı odaları, basın odası gibi bölümler yer alıyor. Ayrıca küçük duruşma salonlarının altında da sığınak, nezarethane ve tutukluların ihtiyaç gidermeleri için gereken yerler bulunuyor. Mahkeme Başkanları ve üye hakimlerin odaları ise giriş katında duruşma salonunun arka bölümünde bulunuyor. Binanın üst katında ise kafeterya ile yemekhane var.

Binaya ilk girişinde iki ayrı X-Ray cihazı ile güvenlik kontrolü sağlanıyor. Ancak bu bölümün hemen ardında 5 tane turnike dikkat çekiyor. Elektronik kart okutularak geçilmesi planlanan bu turnikelerin, kilit sistemleri henüz faaliyete geçirilmemiş. Turnikelerin ardında ise duruşma salonunun da kapısının önünde büyük bir bekleme salonu bulunuyor. Duruşma salonunun 15 ayrı giriş kapısı bulunuyor ama izleyicilerin iki kapıyı kullanmalarına izin verilecek.

ARTIK DURUŞMA YAPILMAYACAK

Ayrıca yeni binanın hizmete girmesi ile ilk Ergenekon davalarının görüldüğü ve en son geçtiğimiz günlerde KCK davasının yapıldığı eski küçük duruşma salonunda ise bundan sonra duruşma yapılmayacağı öğrenildi. Öte yandan 23 iddianamenin bir arada görüldüğü ve klasör sayısı 3 bine yaklaşan Ergenekon davasının, eski büyük duruşma salonunda görüleceği öğrenildi. Klasörlerin taşınma sorunu nedeniyle ve mahkeme kaleminin de eski büyük duruşma salonunun bulunduğu binada olması nedeniyle Ergenekon davasının yeni salonda görülmeyeceği öğrenildi.