BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Silivri'de olaylar duruşmayı bitirdi

Silivri'de hareketli saatler yaşanıyor. Sanıklara destek olmak amacıyla binlerce kişi yollara düştü. İşte son durum...

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR) - Silivri bugün savaş alanına döndü. Hem dışarda hem içerde 'gaz' vardı. Mahkeme olayları gerekçe göstererek duruşmayı iptal etti.

Ergenekon Davası'nda savcıların mütalaarını açıklamalarının ardından yapılacak olan ilk duruşmada sanıklara destek olmak amacıyla binlerce kişi Silivri Cezaevi önüne gelmişti.

Yaşanan gerginlikler nedeniyle mahkeme duruşmayı 11 Mart Perşembe gününe erteleme kararı aldı.

Silivri Cezaevi önüne akın eden kalabalık sloganlar atarak 3 sıra halinde oluşturulan demir bariyerleri yıkmıştı.

Bunun üzerine jandarma ve polis, gruplara tazyikli su ile müdahale etti. Biber gazı rüzgarın da etkisiyle duruşma salonundakileri de etkiledi.

Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve parti flamalarıyla desteklerini sürdüren yaklaşık 5 bin kişi 10’uncu Yıl Marşı’nı okudu. Mikrofondan sanıkların tek tek ismi anons silivri-ergenekon-davasi-olay.jpgedilirken topluluk “Burda” diyerek karşılık verdi. Sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ya İstiklal Ya Ölüm Tam Bağımsız Türkiye” diye slogan atıldı.

MARŞ DA SAKİNLEŞTİRMEDİ

Topluluğun bir ara bariyerlere yüklenmesi üzerine mikrofondan, “Arkadaşlar, bariyerleri yıkmak için yüklenmeyin. Hiç kimsenin gücü Türk askeriyle bizi karşı karşıya getirmeye yetmeyecektir. Askerimizle bizi çatıştıramayacaktır. Zaten başta ABD ve AB olmak üzere herkes Türk Ordusu’nun belini kırmak için uğraşıyor. Biz bu ortamda onların karşısında değil yanında yer alacağız” diye anons yapıldı.

Bunun üzerine bariyerlere yüklenen kalabalık sakinleşti. “Dağ Başını Duman Almış” marşı ve İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okuyan kalabalığın sakinliği kısa sürdü..

SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Barikatlara yüklenmeye başlayan göstericiler ortalığın savaş alanına dönmesine sebep oldu.
2 barikat yıkılınca polisin müdahalesi geldi. Önce barikatları yıkanlara su sıkıldı, hemen ardından gazlı müdahale yapıldı. Ortalık bu müdahale ile birlikte savaş meydanına döndü.

DURUŞMA SALONU DA KARIŞTI
*BALBAY BÖYLE BAĞIRDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasında dışarıdaki gerilim içeriye de yansıdı. Salona alınan sanıklar izleyiciler tarafından alkışlandı. Bu sırada seyircilere dönen CHP milletvekili tutuklu sanık Mustafa Balbay, “Bu mütalaayı hep birlikte yırtacağız” diye bağırdı.

AYAKLARINI YERE VURARAK SESLENDİLER

Salonda sessizliğin sağlanarak yoklamaya devam edildiği her fırsatta Muharrem İnce, mahkeme başkanına bağırarak, “Orayı niye kapatıyorsun bize aç orayı. Biz ayaktayız” diye tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Özese de "Burada Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz" dedi. Bu sırada CHP Milletvekilleri de ayağa kalkarak koridorda beklemeye başladı. CHP Milletvekili Muharrem İnce, "40 Milletvekilini ayakta tutamazsınız" diye bağırdı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Özese, "Arkada yer var. Oraya oturun" diye cevap verdi.

Bu sırada CHP Milletvekili İnce müdahil avukatlar için ayrılan bölümü gösterek "Biz buraya gireriz. ( Vekillere seslenerek) Girin arkadaşlar" dedi.

VEKİLLER JANDARMA İLE YÜZYÜZE

CHP'li vekiller müdahil avukatların bulunduğu bölümü ayırılan çelik bariyerlere dayanarak aşmak istediler. Jandarmalarda bariyelerin önünde önlem alarak vekillerin bariyeri aşmasını engelledi. Bu sırada bazı izleyiciler ve vekiller "Aç burayı", "Adalet İstiyoruz" ve "Milli irade" şeklinde sloganlar attı. Uzun süre CHP Milletvekilleri ve Mahkeme Heyeti arasında yaşanan sözlü tartışmalar uzaması üzerine Mahkeme Heyeti duruşmaya ara verdi.

JANDARMA İLE AVUKATLAR ARASINDA ARBEDE

Salonun kapasitesi kadar izleyici içeri alındı. Diğer izleyiciler de salona alınılmamalarına tepki göstererek uzun süre jandarma ile tartıştı. Bazı avukatlarda vekalet ve yetki belgesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Bunun üzerine jandarma ve avuklar arasında duruşma salonun girişinde arbede yaşandı.



slide(1).20130408104344.jpg

BAŞBUĞ DURUŞMAYA KATILMADI

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

MÜTALAADAN SONRA İLK DURUŞMA

Savcıların mütalaarını açıklamalarının ardından yapılacak olan ilk duruşmada sanıkların birinci iddianamedeki sanık sırlamasına göre son savunmalarını yapmaları bekleniyor. Gaziler, İP üyeleri, Türkiye Gençlik Birliği(TGB) üyeleri ve Antalya'daki 2B mağdurlarının da arasında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü mütalaanın ardından görülen ilk duruşmada sanıklara destek vermek için Silivri'ye geldi.

64 KİŞİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

13 Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4,5 yıldır devam eden Ergenekon davasının 18 Mart 2013’de görülen 281’inci oturumunda 278 sanık hakkındaki görüşünü açıklayan duruşma savcıları 2271 sayfalık mütalaada Ergenekon isimli terör örgütünün varlığı sabit olduğunu öne sürdüler. Cumhuriyet Savcıları Murat Dalkuş, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel’in hazırladığı mütalaada Haberal, Balbay, Perinçek, Başbuğ’un da arasında bulunduğu 64 sanığın hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.