BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.400,00
HABER /  GÜNCEL

Silivri'de gergin gün

Silivri'de 300'e yakın sanığın yargılandığı, 4 yılı aşkın süredir devam eden "Ergenekon" davasının 270'inci duruşması başladı. Savcının esas ilişkin mütalasını açıklaması beklenen duruşmada sanıklar için istenen cezalar belli olabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Silivri'de 300'e yakın sanığın yargılandığı, 4 yılı aşkın süredir devam eden "Ergenekon" davasının 270'inci duruşması başladı.

Savcının esas ilişkin mütalasını açıklaması beklenen duruşmada sanıklar için istenen cezalar belli olabileceği belirtiliyor.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşması öncesinde polis ekipleri, sanıklara destek için gelen ve barikatları aşan kalabalığa su ve biber gazıyla müdahale etti.

Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' sloganları attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

Davanın savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaasını yazmak üzere 27 Kasım’da mahkeme heyetinden dosyayı talep etti; bu talep kabul edildi ve 13 Aralık’a kadar süre verildi.

Birinci, ikinci ve üçüncü Ergenekon davası ve kamuoyunda 'ıslak İmza davası' olarak bilinen davaların birleştirildiği davada bugüne kadar 400’ün üzerinde duruşma yapıldı.

'Mütaala 1500 sayfayı bulabilir'

Ergenekon davasına ilişkin en önemli tartışmalar ise bugüne kadar 24’ü dinlenen 44 gizli tanığa ilişkin oldu.

Bunun yanında yıllardır süren davadaki uzun tutukluluk süreleri yine kamuoyunun gündeminde yer aldı.

Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz iddianamenin 6 bin sayfa, dosya hacminin ise 120 milyon sayfayı bulduğuna dikkat çekerek mütaalanın 1500 sayfayı bulabileceğini söylüyor. Ersöz, mütalaayı incelemek için 2-3 aya ihtiyaç duyacaklarını dile getiriyor.

Ergenekon davasına temel oluşturan ilk operasyon Haziran 2007 yılında Ümraniye’de bir gecekonduya yapılmıştı. Temmuz 2008’de ise dönemin savcısı Zekeriya Öz’ün hazırladığı iddianame kabul edilmişti.