BIST 10.083
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.423,43
HABER /  GÜNCEL

Silifke'de çiftçi kara kara düşünüyor

Ceviz büyüklüğündeki dolu, Silifke'de ekili alanlara ve meyve bahçelerine zarar verdi

Abone ol

Mersin'in Silifke ilçesinde ceviz büyüklüğünde yağan dolu sebze ve meyve bahçelerine zarar verdi. Çaltıbozkır köyünde ise 6 hayvan telef oldu. Açık ve sera alanlarındaki zeytin, limon, elma, karpuz, nar, domates, çilek gibi ürünlerde yaklaşık yüzde 80'nin üzerinde zarar meydana geldi.Silifke Tarım İlçe Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, dolu felaketinin Silifke'nin Atik, Kabasakallı ve Sayağzı mahalleleri, Narluyu beldesi ile Gülümpaşalı, Hüseyinler, Demircili ve İmamlı köylerinde etkili olduğunu söyledi.

Şiddetli sağanak yağışın kısa süre sonra dolu şeklinde dönüşmesi sonucu çilek, narenciye, kayısı ve şeftali bahçeleri ile başta olmak üzere açıkta yetişen tüm ürünlere zarar verdiğini ifade eden Gün, meydana gelen hasarın tespit çalışmalarına hemen başladıklarını açıkladı.

Gün, ilçedeki açık ve sera ürünlerinden zeytin, limon, elma, karpuz, nar, domates, çilekte yaklaşık yüzde 80 ile yüzde 100'e yakın oranlarda da zarar oluştuğunu kaydetti.

Afetin ne zaman ve boyutunun ne olacağını bilmenin mümkün olmadığına vurgu yapan Gün, tarım sigortasının ehemmiyetinin bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi. Geçimin topraktan temin eden çiftçilerin kendi sosyal güvencesi ne kadar önemliyse ürünlerinin sigortasının da en az o kadar ehemmiyet arz ettiğine dikkat çeken Gün, "Ürünlerine sigorta yaptıran çiftçilerin zararlarının büyük bir bölümü karşılanacaktır. Mağduriyetleri önemli ölçüde giderilecektir. Kurum olarak her platformda çiftçilerimize ürünlerine sigorta yaptırmaları yönünde sürekli uyarıyor, ikaz ediyoruz. Hiçbir zaman doğal afet yaşanmaz diye düşünmeyerek ürünlerinizi mutlaka ama mutlaka sigortalatın." diye konuştu.