BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,75
ALTIN 2.450,09
HABER /  GÜNCEL

Silah konferansı başlamadan zora girdi

Filistin heyetinin statüsü hakkındaki anlaşmazlık, küresel silah ticareti antlaşması hazırlamak için düzenlenen toplantının açılışını geciktirebilir.

Abone ol

Hükümet-dışı kuruluşların küresel silah ticaretinin kurallara bağlanması için yürüttüğü kampanyasının bir sonucu olarak New York'ta bugün açılması beklenen konferans başlamadan tıkanıklığa girdi.

Filistin heyetinin görüşmelerdeki statüsü üzerindeki bir anlaşmazlık toplantıların bugünkü açılışını geciktireceğe benziyor.

Toplantıya yakın kimi kaynaklar geciktirmenin toplantıyı engelleme çabası olabileceğini söylüyor.

Avrupa Birliği'nin bazı üyeleri, silah ticaretiyle ilgili bir anlaşmanın en kısa süre içinde hazırlanmasını isterken kimi ülkeler silah ticaretinin denetlenmesiyle ilgili güçlü şerhler dile getiriyor.

Küresel bir silah anlaşması hakkında çekinceleri olan ülkeler arasında bulunan Mısır'ın Filistin heyetinin katılım statüsüyle ilgili itirazı dile getirdiği bildiriliyor.

ABD destekliyor

ABD başlangıçta silah ticaretiyle ilgili bir anlaşma hazırlanmasını istemiyordu ancak şimdi bu tavrını değiştirdi.

Çin, Suriye ve Mısır ise cephaneliklerin anlaşmaya dahil edilmesine karşı çıkıyor.

Çin, küçük silahların kapsam dışında bırakılmasını isterken, bazı Ortadoğu ülkeleri de, insan haklarına saygılı olmanın silah ithalatçısı olmanın ön koşulu olarak getirilmesine karşı çıkıyor.

Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin çoğunluğu böyle bir antlaşma hazırlanmasını destekliyor.

Küresel silah ticaretinin yıllık 60-70 milyar doları buluyor.

Her yıl 750 bin kişi ölüyor

Dünya genelinde kayıt dışı ya da kaçak silahların her yıl 750 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor.

Antlaşma için kampanya yürütenler Suriye'de olanların düzenleme yapılmasının acil gerekliliğini daha net şekilde ortaya koyduğunu söylüyor.

Küresel ticaret ile ilgili ortak standartlar belirlenmesi amacıyla açılacak olan müzakereler, Oxfam ve insan hakları savunma örgütü Uluslararası Af Örgütü'nün parçası olduğu hükümet-dışı kuruluşlar ittifakının altı yıldır yürüttükleri kampanyayı izliyor.