BIST 10.245
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,61
HABER /  GÜNCEL

Şike iddianamesi için kim ne dedi?

Şike iddiananesi açıklandı, ortalık karıştı. Türk futbolu kaosa doğru yol alıyor. Peki bundan sonra ne olacak? İşte görüşler?

Abone ol

SADRİ ŞENER
TRABZONSPOR BAŞKANI
Zaman kaybediyoruz
SÜPER Lig'in artık zevki ve heyecanı kalmadı. Ne için oynadığımızı da inanın bilmiyorum. Federasyon çok acele karar vermeli. Çok yazılıp çizilmesine daha fazla imkan verilmemesi lazım. Bu tempoda oynanan Avrupa'da dünyada başka bir lig var mı? Herkes akıl veriyor, bilmem nerde haftada üç gün maç oynanıyor diye ahkam kesiyor. Artık kararlar verilmeli ve lig devam etmeli, çünkü zaman kaybediyoruz.

ÜNAL AYSAL
GALATASARAY BAŞKANI
Suçlar kanıtlanıncaya kadar..
Ben bu konudaki fikrimi sezon başında da söylemiştim. Şimdiki süreçte işler daha fazla karıştı. Suçlar kanıtlanıncaya kadar lig devam etmeli. Ama suçlar kanıtladıktan sonra da federasyon bir an önce gereğini yapmalı. Konu hakkında karar verecek tek yetkili kurum Türkiye Futbol Federasyonu'dur. Yani sezon başındaki görüşüm değişmedi. Ortada suç varsa gereği yapılsın. Yoksa lige de Türk futboluna da zaman kaybettirilmemeli...

NİHAT ÖZDEMİR
FENERBAHÇE İKİNCİ BAŞKANI
Lig ayrı hukuki süreç ayrı
Mahkemenin iddianame ile ilgili kararını bekliyoruz. İddianame elimize ulaştıktan sonra hukukçularımıza inceletip bir açıklama yapacağız. Şu anda iddianamenin tam içeriğini bilmiyoruz. Kim neyle suçlanıyor bir açıklık yok. Yöneticiler, teknik adamlar, futbolcular, tercümanlar maçlara girecek mi girmeyecek mi bu konuda bir açıklık yok. Biz bu konuda Fenerbahçe yönetimi olarak mahkemenin nasıl bir dava açacağını bekleyeceğiz. Süper Lig aynen devam edecektir. Çünkü lig süreci ayrı hukuki süreç ayrıdır, böyle değerlendirilmelidir.

[PAGE]

FAHRETTİN CUROĞLU
BEŞİKTAŞ GENEL SEKRETERİ
Lig durursa futbol biter
Türk futbolu büyük bir yara aldı. Ortalıkta bir karmaşa, kaos var. Her şeyden önce net olmaya ve hızlı kararlar vermeye ihtiyaç var. Süper Lig zaten sezon başından bu yana sıkıntılarla devam ediyor, devam etmesi de gerekli. Çünkü kulüplerin yayın gelirlerine ihtiyacı var. Lige ara verilmesi, oynanmaması gibi düşünceler zaten krizdeki Türk futbolunu bitirmek anlamını taşır. Böyle bir şeyin düşünülmesi bile doğru değil. Bu durum futbolu daha büyük kaosa sokar. Varsa suçluların suçunu çekmesi suçsuzların da bir an önce suçlulardan ayıklanması gereklidir.

BRAHİM KIZIL
G.ANTEPSPOR BAŞKANI
Ligin iptali sorunu büyütür
Türk futbolu olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ancak ligin iptal edilmesi sorunları çözmez aksine daha da büyütür. Çünkü takımların yayın, tribün hasılatı gibi gelirleri kulüplerin en önemli girdileri. O yüzden hiç kimsenin böyle bir düşünce içinde olacağını sanmıyorum. Bir an önce Türk futbolunun tekrar yukarılara çıkması için gayret sarf etmeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz. Herkesin hassas bir şekilde bu süreci yürütmesi gerek. Aksi halde maddi kriz sadece Süper Lig kulüplerini değil tüm kulüplerimizi vurur, Türk futbolu ağır bir yara alır.

NEDİM TÜRKMEN
ORDUSPOR BAŞKANI
Lig devam etmeli ama...
Öncelikle lig devam etmeli. Fakat ortada bir gerçek de var. Bu sorunların bugünlere gelmesi hiç iyi olmadı. İddianamenin Aralık başı çıkacağı belliydi. Daha önceden cesaretli olup bir karar alınsaydı bu durum ortaya çıkmazdı. Sorunlar hep ötelendi, ertelendi. Şimdi tekrar 3 Temmuz'a dönmüş olduk. Zaman kaybettik. Yapacak bir şey yok. Bu lig bir an önce oynanıp bitmeli. Her kulüp yatırım yaptı, transferler yaptı. Seyirci zaten gelmiyordu. Bundan sonra daha da az gelecek. UEFA Ocak ayında adı geçen takımlara önemli cezalar verecek. Allah sonumuzu hayırlı eylesin.

[PAGE]

HAŞMET BABAOĞLU
Gazozuna lig olmasın
Hiçbirimizin şike iddianamesini yargılanma bitmiş, karar verilmiş gibi düşünüp kamuoyuna sunma hakkı yok! Yargı daha yeni başlıyor. Ama TFF'nin durumu başka! TFF'nin artık topu yargıya atıp kararı öteleme hakkı yok! TFF bildiklerini inkar ederek bugüne geldi. İddianamenin açıklanması bu anlamsız inkar dönemini sona erdirdi. TFF derhal kendi yasasına göre karar alma sürecini başlatmalı! Hata yapmayı göze almak zorundalar. Reçete acı fakat bu kadar açık! Aksi takdirde bu lig iyice gazozuna oynanıyor olacak! Küme düşme ve puan silme cezalarını gelecek sezona bırakırlarsa, futbolumuzun gelecek yıllarını heba ederler. Bir de Kulüpler Birliği sorunu var. Veto'dan sonra Yıldırım Demirören'in fazla gecikmeden Kulüpler Birliği başkanlığından istifa etmesi gerek.

LEVENT TÜZEMEN
TFF güveni sağlamalı
Sahada oynanan futbola karşı bir güven azalması var. Güveni sağlayacak kurum Futbol Federasyonu'dur. Soruşturmayla ilgili sportif yargılamanın en hızlı ve en adil şekilde yapılmakta olduğunu, TFF kamuoyuna hissettirmelidir. O zaman futbola güven artar lig sağlıklı bir şekilde oynanır. Ancak, "Talimatları gözden geçiriyorum, savunma alamıyorum" gibi bahanelerle işin yokuşa sürüldüğü hissi futbola güveni azaltır. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün kamu vicdanını gözeterek yasadaki değişiklikleri veto etmesi de TFF'nin elini güçlendirmiştir.

İSKENDER GÜNEN
Ligin devamı çok zor
Savcının açıkladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildiği zaman Türk futbolunu tam bir kaos bekliyor. Çünkü görünen o ki, iddianamede adı geçen 7 Süper Lig bir Bank Asya 1.Lig takımının dışında ismi henüz açığa çıkmayan çok sayıda yönetici, futbolcu ve menajer de bulunuyor. Şaibeli futbolcuların sahaya alınmadığı böylesi bir görüntüde Süper Lig'in devam edebilmesi bana göre çok zor. Bu durumda ligler devam ettiği takdirde içinden çıkılmaz yeni durumlar oluşacaktır. Yaşananlara rağmen maçlar nasıl devam edecek, TFF nasıl bir karar verecek, doğrusu merak ediyorum.

[PAGE]

ÖMER ÜRÜNDÜL
UEFA baskı yaparsa...
Bu iddianame açıklanmadan önce de aşağı yukarı biliniyordu zaten. Süper Lig bu şekilde bu şartlarda başladı ve şu an da devam ediyor. Bundan sonra bence herşey UEFA ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında yaşanacak gelişmelere bağlı. Eğer Avrupa futbolunun patronu UEFA, TFF'ye "İddianame açıklandı artık yaptırımını göster" diye baskı yaparsa futbolumuzda çok bilinmeyenli bir denklem başlar.

GÜRCAN BİLGİÇ
Bu sezonu kirletmeyelim
Savcılıkla Futbol Federasyonu geçen sezonları sorgluyor. İddialar çok sert, mahkemece kabulünden sonra bizler de neyin ne olduğunu çok daha net göreceğiz. Ama şu gerçek var, açılan davaların yüzde 60'ı beraatle sonuçlanıyor. 93 sanığın olduğu bir mahkeme sürecinde peşin hükümlü olamayız. TFF, "Haziran ayında karar vereceğim" diyerek en doğru kararı aldı, bu sezonu kaostan kurtardı. Suçlananların savunmalarını, delillerini görmeliyiz. Şaibesiz bir sezona başladık. Bunu kirletmeden tadına varmaya çalışmalıyız.

METİN TEKİN
Futbol yola devam etmeli
Ne olursa olsun bu lig artık başladı ve devam etmeli. Futbol seyir zevki yüksek, çok heyecanlı bir oyun. Şüphesiz ki, uzun süredir devam eden soruşturmadan dolayı futbol çok olumsuz etkileniyor. Fakat bizler futbol kamuoyu olarak bu etkiyi minimuma indirmeli, bu keyfe sahip çıkmalı, bunun için çaba göstermeliyiz. Son olarak şunu söylemek isterim ki, iddianameye rağmen Süper Lig kesinlikle oynanmalı, futbol yoluna devam etmelidir.