BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sihirli Annem'e anne tepkisi

Kanal D'de yayınlanan “Sihirli Annem” adlı dizi filmin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini düşünen anneler, bu dizinin yayından kaldırılması için kampany

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) şikayet yağmuruna tutan anneler, dizide, peri rolündekilerin bunu saklamak için devamlı yalan söylemesi, çocukların sevgili edinmesinin normal gösterilmesi, sihir ve cinsellik gibi birçok olumsuz öğe bulunduğuna dikkat çekiyor.

Kampanyayı başlatanlardan Yeşim Cengiz, 30-35 anneyle beraber hazırladıkları ortak metni internet üzerinden ulaşabilecekleri bütün annelere, RTÜK’e, Sihirli Annem dizisinin sorumlularına gönderdiklerini söyledi. Cengiz, annelere, www.anneyiz.biz, www.ailem.org gibi siteler vasıtasıyla ulaştıklarını, şu ana kadar RTÜK’e binden fazla elektronik posta gönderildiğini belirtti.

Kampanyaya yoğun destek olduğunu söyleyen Cengiz, sadece www.anneyiz.biz sitesinin 20 binden fazla üyesinin bulunduğunu söyledi. Kısa sürede sonuç alabilmek için kampanyayı 20-30 Nisan arasında sınırlı tuttuklarını anlatan Yeşim Cengiz, bu işe diziyi seyreden 5 yaşındaki yeğeninin, “Dede, sus yoksa seni köpek yaparım.” demesi üzerine giriştiğini anlattı. Cengiz, dizinin Türk aile yapısına aykırı olduğunu ve reenkarnasyona ait birçok unsur barındırdığını dile getirdi. Okulöncesi çocuklara sihir, büyü, peri gibi kavramları açıklayamadıklarını belirten Yeşim Cengiz, “Dizinin tekrarları çalışan annelerin evde olmadığı saatlerde yayınlanıyor ve çocuklar kendileri açıp seyrediyor.” şeklinde konuştu. “Anneyiz Biz” isimli internet sitesinin sorumlularından Özlem Açıkel Turhan da 3,5 yaşındaki kızına diziyi seyrettirmemesine rağmen kreşteki arkadaşlarından etkilendiğini söyledi. Turhan, kızının, “Bizi periler mi koruyor?” diye sorduğunu, kendisinin de ona yaşı uygun olmamasına rağmen melekleri anlattığını belirtti.

RTÜK: Diziyi uyardık

RTÜK İzleme Dairesi Başkan Yardımcısı Tülin Yavuz, Sihirli Annem’le ilgili çok fazla şikayet aldıklarını ve diziye bir uyarı verdiklerini söyledi. Yavuz, konunun mahkeme aşamasında olduğunu belirtti. Dizinin koordinatörü Esen Çavdar ise iddia edildiği gibi çok fazla sihir kullanmadıklarını ve dizinin formatında değişiklik yapmayacaklarını söyledi.

Çocuklara yönelik filmlerde uzman görüşü alınmalı

Pedagog Dr. Melda Alantar, çocuklara yönelik yapımlarda mutlaka pedagojik destek alınması gerektiğine; ancak Türkiye’de bunun yapılmadığına dikkati çekti. Alantar, çocuklara yönelik programların kişisel gelişimlerini olumlu etkileyecek konular içermesi ve eğitici bir nitelik taşıması gerektiğini vurguladı. Çocukların büyü ve sihiri yetişkinlerin algıladığı gibi algılamasının mümkün olmadığını söyleyen Alantar, sorunları sihirle çözmeye çalışan çocukların bunu yapamayınca büyük bir hayal kırıklığına uğrayabileceğini ifade etti. Alantar, çocukların izledikleri dizilerin karakterlerinden birebir etkilenebileceğini ve onlarda gördükleri davranışları gösterebileceklerini dile getirdi.

Haber: Can Ercan
Kaynak: