Sıfırdan geldiler. Milyonlarca insanın duasını aldılar. 30'u aşkın ülkeye yardıma gidiyorlar.
Abone olÖzel bir televizyon kanalındaki programla 1996'da yardım çalışması başlatan, 1998'de dernek olan Deniz Feneri, bugün yıllık 100 milyon dolarlık bütçeyle, Türkiye başta olmak üzere 30'u aşkın ülkede yoksul insanlara yardım götürüyor.
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, Pakistan'da geçen yıl 8 Ekimde meydana gelen depremin ardından derneğin başlattığı ilk yardım çalışmaları ile 13 ilköğretim ve lise, 1 üniversite yapımı çalışmalarını yerinde inceledi. Çalışmaları konusunda AA muhabirine açıklama yapan Yılmaz, özel bir televizyon kanalında 1996'da ''Deniz Feneri'' programıyla yoksul insanlara yönelik çalışmalara başladıklarını, 1998'de ise Deniz Feneri Derneğini kurduklarını anlattı. Bu aşamada kendileri gibi çalışma yürüten bir sivil toplum örgütü olmadığı için kendi modellerini kendilerinin oluşturduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
''Basın yoluyla yapılan yardım faaliyetinin ilki Deniz Feneri Derneği oldu. Bu çerçevede de büyüme hızımıza uygun bir organizasyon yapmamız gerekiyordu. Bu kapsamda dernekler arasında ilk olarak ISO 9001 belgesini biz aldık. Daha sonra çok büyük lojistikler kurduk. Bize gelen ayni malzemeler bilgisayar ortamına aktarılır ve barkodlama sistemi yapılır. Bir bağışçımız bize yaptığı bağışın ne şekilde değerlendirildiğini ve yardımının nereye gittiğini kurduğumuz sistem sayesinde öğrenme imkanına sahiptir. Aynı zamanda bütün bankalarla çalışıyoruz ve derneğimizin hesapları burada şeffaf şekilde duruyor. Bütün para hareketleri burada görülüyor. Deniz Feneri, hem bağışçılarımızın hem de bizi denetleyenlerin yardımların nasıl değerlendirildiğini görebileceği uygun bir yardım hareketi haline geldi.''
YILLIK 100 MİLYON DOLAR BÜTÇELİ YARDIM HAREKETİ
Deniz Feneri Derneğinin bugün yıllık olarak ayni ve nakdi yardımlarla 100 milyon dolarlık bir bütçeye ulaştığını belirten Yılmaz, ''Bunun bir kuruşunu bile biz herhangi bir devlet kurumundan veya uluslararası fondan almıyoruz. Bunun tamamı bize Türk halkının bağışları, bağışçılarımızın gönderdiği paralardır'' dedi. Kendilerine bağışta bulunanların çok büyük miktarda paralar göndermediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: ''Belki memur, belki küçük esnaf, biriktirmiş oldukları üç beş kuruştan bize artırarak gönderdiği paralardır. Rakamsal olarak şu anda bize 400 bin civarında bağış gönderen insan var. Bu çerçevede bize güveniyorlar. Biz de halkımızın bu güven duygusunu kaybetmek istemiyoruz. Onun için bize hangi maksatla bağış gelmişse mutlaka o maksada uygun şekilde bu bağışı değerlendiriyoruz.''
ULUSLARARASI FAALİYETLER...
Yılmaz, derneklerinin 1998'den 2006'ya kadar öncelikle Türkiye'de 81 ilin tamamını gezdiğini, bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon insana yardım eli uzattıklarını söyledi. Türkiye'de Dernekler Yasasının değişmesiyle birlikte 2005 yılının başından itibaren uluslararası faaliyetlere başladıklarını anlatan Yılmaz, ilk olarak Endonezya'da meydana gelen tsunami felaketinin ardından Açe bölgesine giderek çalışma yürüttüklerini kaydetti. Yılmaz, şu anda yardım yaptıkları ülke sayısının 30'u aştığını, uluslararası faaliyetlerle ilgili fiilen götürdükleri yardımların da 30 milyon doların üzerinde olduğunu söyledi.
''ZENGİNLERLE YOKSULLAR ARASINDA KÖPRÜ OLUYORUZ''
Yılmaz, şu anda Pakistan'da 13 ilköğretim okulu ve lise ile 1 üniversite yaptırdıklarını belirterek, depremin ilk günlerindeki acil yardımların ardından kalıcı eserler bırakmak için çalıştıklarını söyledi. ''Yola çıkış gayemiz yoksullukla mücadeledir'' diyen Yılmaz, yoksullukla mücadele ederken herhangi bir mezhep, ırk, din ve dil ayrımı yapmadıklarını vurguladı. Yılmaz, şöyle konuştu: ''İlk yardımımızı Etiyopya'ya göndermiştik. Bu ülkenin yüzde 50'den fazlası Hırıstiyandı. Hem Hırıstiyanlara, hem Müslümanlara yani yoksul olan herkese yardım dağıttık. Yine Balkanlarda yaptığımız yardım listelerini incelediğimizde birçok farklı dine mensup yoksul insanın da bizim yardımlarımızdan yararlandığını tespit ettik. Aynı zamanda Türkiye'de de doğulusu, batılısı ihtiyaç sahibi herkese yardım ediyoruz. Yeter ki bizim yoksulluk kriterine uygun olsunlar. Bizim yaptığımız aslında imkanı olan zenginlerle yoksullar arasında köprü olmaktır.''
''YERYÜZÜNDE YOKSUL KALMAYINCAYA KADAR...''
Yılmaz, derneğin yeryüzünde yoksul insan kalmayıncaya kadar mücadelesine devam edeceğini belirtti. Deniz Fenerinin sadece birkaç gıda ve giyim kolisi dağıtan bir dernek olmadığını vurgulayan Yılmaz, kalıcı eserler yapmaya özen gösterdiklerini söyledi. Türk halkının bağışlarını en uygun şekilde değerlendirmeyi ve yıllarca bu bağışların yaşatılmasını istediklerini anlatan Yılmaz, bu çerçevede Türkiye'de ve uluslararası faaliyetlerde okul, hastane ve konut gibi çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydetti.
ULUSLARARASI FAALİYETLER
Yılmaz, derneğin uluslararası çalışmalarda Balkan ülkelerine özel ilgi gösterdiğini, bu bölgede gıda ve giyim yardımlarının yanı sıra kalıcı eserler yaptığını anlattı. Doğu Makedonya'da 150 yıl önce yapılan ve daha sonra yerle bir olan Hamidiye Medresesi'ni yeniden ayağa kaldırarak, bir okul haline getirdiklerini anlatan Yılmaz, buranın bölgedeki Türk çocuklarına Türkçe eğitim veren bir kurum haline geldiğini söyledi. Yılmaz, Saraybosna'da 5 bin öğrencinin okuyacağı üniversite yapım çalışması başlattıklarını, Kosova'da 2 okul yaptırarak yetkililere teslim ettiklerini kaydetti.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden Nijer'de de gıda ve giyim yardımlarının ardından 30'un üzerine içme ve sulama amaçlı kuyu açtırdıklarını belirten Yılmaz, buradaki insanlara damızlık hayvan ile tohum dağıttıklarını, bölgede sağlık hizmetleri yürüttüklerini söyledi. Lübnan ve Filistin'de halka yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: ''Lübnan'a gönderdiğimiz yardım malzemesinin ardından Güney Lübnan'a spastik çocukların eğitim görmesi için okul yapımına başladık. Filistin'de hastane yaptırıyoruz.
Bu ülkeye 5 ambulans verdik. Türkiye'nin de muhtelif yerlerinde yılda 300 güzel ev projesi başlattık. 300 fakir ailenin ya evini tamir ediyoruz ya da bu ailelere içinde yaşayabilecekleri güzel bir sosyal konut yaptırıyoruz. Eğitimin başladığı dönemde bu yıl Mardin'de 3 okulu yaptırıp Milli Eğitime teslim ettik. Meslek edindirme ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz.'' Yılmaz, hiç bir siyasi partinin veya siyasi ideolojinin etkisi altında kalmadıklarını, amaçlarının sadece yoksullukla mücadele olduğunu sözlerine ekledi.