BIST 10.176
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.440,60
HABER /  EKONOMİ

Sıfırcı Hoca piyasaları alt üst etti!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) ABD'nin kredi notu görünümünü negatife indirdi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) ABD'nin kredi notu görünümünü negatife indirdi. S&P tarafından yapılan açıklamada "Eğer bir anlaşmaya ulaşılamazsa ABD'nin mali profili AAA notuna sahip diğer ülkelere göre anlamlı şekilde zayıflar" ifadeleri yer aldı.

S&P'den gelen açıklama dünya piyasalarını da alt üste etti. İşte o rakamlar...

S&P yaptığı açıklamada, ABD'ye verdikleri AAA seviyesindeki kredi notunun ülke ekonomisinin esnekliğini ve yüksek oranda çeşitlendirilmiş olmasını, ülkenin etkin para polikasının enflasyonist baskıları kontrol altında tutarak büyümeyi desteklemesini yansıttığını vurguladı. Habertürk'ün haberine göre, S&P, ABD'nin AAA seviyesinde nota sahip diğer ülkelere göre çok büyük bütçe açığına sahip olması, artan kamu borç yük ve bu sorunları düzeltmek yönünde net bir yolun ortaya konmaması nedeniyle notun görünümünün 'durağan'dan 'negatif'e indirdiğini belirtti.

S&P yaptığı açıklamada, ABD'de politika yapıcıların ülke ekonomisinin karşı karşı olduğu orta ve uzun vadeli bütçe zorluklarının 2013 yılına kadar nasıl çözüleceği konusunda bir anlaşmaya ulaşamamaları yönünde kayda değer risk bulunduğuna inandıklarını ifade ederek, bir anlaşmaya ulaşılamaması ve bu sorunların düzeltilmesi için anlamlı adımlar atılmaya başlanmaması halinde ABD'nin mali profilinin AAA seviyesinde nota sahip diğer ülkelere göre anlamlı şekilde kötüleşeceğini gördüklerini vurguladı. Ayrıca açıklamada ABD'nin kredi notunun indirilme olasılığının yüzde 33 olduğu da da belirtildi.

PİYASALAR ÇÖKTÜ!

Haberin gelmesinden önce 68 bin 600 puan seviyelerinde yükseliş için güç toplamaya çalışan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, gelen haberin şokuyla hızla geri çekilmeye başladı. Haberin ardından yarım saat içerisinde İMKB-100 endeksi 1811 puan düştü.
Borsa endeksi 66 bin 800 puanlara kadar geri çekilirken buradan gelen tepki alımlarıyla güç toplamaya çalışsa da satışların arkası kesilmiyor.

Dolar ise hızla yükselmeye başladı ve TL karşısında 1.53 TL seviyesinin üzerine çıktı. Altın fiyatları ise kararın ardından tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD PİYASALARI ŞOKTA!

ABD'nin görünüünün indirilmesinin ardından 30 yıllık ABD tahvillerinin faizi yüzde 4.479'a çıktı.Dow Jones endeksi ise açılışını yüzde 1.35'lik düşüşle 12 bin 172 puan seviyesinden yaptı.