BIST 10.238
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,34
HABER /  GÜNCEL

Sicil affı ekonomiye kazandırdı

Bankalara, kredi kartlarına ve tüketici kredilerine borçlarını zamanında ödemeyip karalisteye alınanlara af geldi. Böylece 825 bin kişi ekonomiye geri kazandırıldı.

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını zamanında ödemedikleri için karalisteye alınanlarla ilgili olarak getirilen afla "825 bin kişinin ekonomiye kazandırıldığını" ileri sürdü.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı "3 Yılda Ne Yaptık" isimli raporda hükümetin ve Bakanlığın üç yıllık çalışmalarıyla ilgili bilgi verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da "Kalkınmanın Temeli Sanayi ve Ticarettir" başlıklı bir sunuş yazısı yer alan raporda, ekonomik krizler nedeniyle borcunu ödeyememiş ya da ödese bile Merkez Bankası risk kayıtlarına alındığı için "çek karnesi verilmeyen ve kredi kullandırılmayan" girişimcilerin yaşadıkları zorluklardan kurtarmak ve yeniden ekonomiye katkı sağlar hale getirmek amacıyla çıkarılan sicil affından 825 bin kişinin yararlandığı bildirildi. Raporda " 825 bin kişi ekonomiye kazandırıldı" denildi.

"FAHİŞ FAİZİN ÖNÜNE GEÇİLDİ"

Raporda son günlerde yeniden tartışma konusu olan kredi kartı borçlarıyla ilgili olarak, önceki yıllarda uygulamaya konulan temerrüt faizi indirimine de dikkat çekildi. Son yıllarda en büyük tüketici mağduriyetinin bankacılık sektöründe görüldüğü belirtilen raporda, kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte 180 bin civarında tüketicinin, yaşadığı ağır bunalımın giderilmesine yönelik olarak, temerrüde düşymüş kredi kartı borçları için temerrüt faiz indirimi ve 12 taksitte geri ödeme olanağı getirildiği vurgulandı. Uygulamadan 120 bin civarında tüketicinin yararlandığı ifadte edilen raporda, "Yine aynı şekilde kredi ve kredi kartlarını düzenleyen sözleşmelerde taraflarca belirlenen temerrüt faizi oranı sınırlanarak bu oranın akti faiz oranının yüzde 30 fazlası olabileceği hükmü getirildi. Böylece bankaların keyfi fahiş temerrüt faizi uygulamalarının önüne geçildi" denildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise rapora yazdığı sunuş yazısında, iktidarda bulundukları üç yılda bozulmuş olan siyasi istikrarı düzelttiklerini ve sosyal barışı sağladıklarını ileri sürdü. Coşkun, döviz, faiz, borsa üçgeninde çırpınan ekonominin ülke gerçeklerine uygun politikalarla üretim, yatırım, ihracat seferberliğine dönüştürüldüğünü kaydetti.
Ekonomik darboğazların aşılması ve sürdürülebilir ekonomi için itici gücün sanayi ve ticaret olduğunu vurgulayan Coşkun, son 3 yıl içinde iş dünyasına çok büyük kolaylıklar getirildiğini vurguladı.

Kaynak: