BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  DÜNYA

Sıcaklık 50 dereceyi buldu uçuşlar iptal edildi

ABD ve Avrupa cayır cayır yanıyor. Aşırı sıcaklar sebebiyle ABD'de uçuşlar iptal ediliyor. Arizona eyaletinde termometre kızarınca çok sayıda uçuş iptal edildi. Aşırı sıcaklar İngiltere'de bile asfalt eritti. Peki bu sıcaklar bize gelir mi?

Abone ol

ABD'den ve Avrupa ülkelerinden aşırı sıcak haberleri arka arkaya gelmeye başladı. ABD'nin güneybatı eyaleti Arizona'da aşırı sıcaklar nedeniyle uçaklar havalanamadı.

Phoenix'te 49 dereceyi bulan hava sıcaklığı Amerikan Airlines'ın en az 50 uçuşunu iptal etmesine yol açtı. Sky Harbor Uluslararası Havalimanı'ndan iptal edilen uçuşlar, yerel saatle 15.00 ve 18.00 arasındaydı. Aşırı sıcaklar havayı inceltiyor ve incelen hava uçakların kalkışta ihtiyacı olan rüzgarı sağlayamıyor.

ÖLÜM VADİSİ'NDE 53 DERECE

Amerikan meteoroloji yetkilileri, California'nın Ölüm Vadisi'nde bu hafta içinde termometrelerin 53 dereceyi göstermesini bekliyor. Söz konusu nokta, Arizona'nın hemen yanında yer alıyor. Ölüm Vadisi, ABD'nin en sıcak yeri olarak biliniyor.

Reuters haber ajansı, olağanüstü sıcak havanın bugün ve yarın bölgeyi kavuracağını bildiriyor. Ulusal Hava Servisi yetkilileri, bölgede yaşayanları sabah 10.00'dan itibaren dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor. Phoenix'teki en yüksek hava sıcaklığı 1990 yılında 50 derece olarak ölçülmüştü.

AVRUPA YANIYOR

ABD gibi Avrupa ülkelerinde de sıcak hava dalgası etkili oluyor. Bir yanda orman yangınları bir yanda ise asfalt eriten bunaltıcı hava var.

Avrupa'da ise Portekiz'deki devasa orman yangını günlerdir söndürülemedi. En az 64 can alan alevlerin büyük bölümü kontrol altına alındı ancak beklenen yüksek hava sıcaklığı ve şiddetli rüzgarın yangını yeniden körüklemesinden korkuluyor.

 Aşırı sıcakların etkisli olduğu bir diğer ülke ise İngiltere... Ülkede sıcaklık sebebiyle eriyen asfalta yazı yazanlar bile var. Avrupa'nın diğer ülkelerinden gelen fotoğraflarda ise, sıcak havadan bunalanların parklarda ve nehir kenarlarında serinlemeye çalıştıkları görülüyor.

TÜRKİYE'DE YANACAK
Aşırı sıcaklar bize de geliyor. Ramazan Bayramı’ndan sonra sıcaklık 10 derece birden artacak. Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin şu bilgileri verdi;
-“Bu sene yaşadığımız haziran ayı, geçen iki seneye göre daha serindi ancak uzun yıllar ortalamasına göre sadece yarım derecelik bir düşüş söz konusu. Haziran ayının bitmesinde daha 10 gün var ve sıcaklık bugünden itibaren artıyor. Haziran ayının sonunda bizi sıcak günler bekliyor. Ramazan Bayramı’nda, dün yaşadığımız sıcaklığa göre en az 10 derece bir sıcaklık artışı ile karşılaşacağız”.