BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.493,56
HABER /  GÜNCEL

Sıcak çarpmasına dikkat

Doktor Önder Porsuk, sıcak çarpmalarında yapılması gerekenler konusunda uyardı

Abone ol

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Doktor Önder Porsuk, sıcak çarpmasının vücutta kalıcı hasar verebileceğini ve öldürücü olabileceğini kaydetti.

Sıcak çarpmasının, ortam sıcaklığının aşırı yükselmesi sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Porsuk, “Bazen hasta tedavi altına alınsa bile öldürücü olabilir ya da vücuda kalıcı zararlar verebilir. Oysa sıcak çarpması basit önlemlerle dahi engellenebilir bir durumdur.

Çok sıcak günlerde, güneş altında uzun süre kalındığında güneş çarpması meydana geleceğini sanırız ama asıl sorun yaratan üzerimize gelen güneş ışınları değil, içinde bulunduğumuz ortamın ısısıdır” dedi.

Porsuk, çocuklar ve yaşlı insanların bedenlerindeki ısı düzenleyici mekanizmaların yetersiz olduğu için sıcaklık değişikliklerinden daha fazla etkilendiklerini ifade ederek, şişman kişiler, çok içki içenler ve ateşli hastalık geçirmekte olanların sıcak çarpması tehlikesinin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Sıcak çarpmasının üç ana belirtisi olduğunu kaydeden Porsuk:”Sıcak çarpmasının belirtileri çok yüksek ateş, terleyememe ve komaya kadar giden sinir sistemi bozukluklarıdır. Bu sinir sistemi bozuklukları, ruhsal durum bozuklukları, uyumsuzluk ve baş ağrısı, sersemlik ve yürümede zorluk olarak özetlenebilir. İleri evrelerde bilinç kaybı da olabilir ve bu durum çok tehlikelidir, tedaviye rağmen hastaların bir kısmı kaybedilebilir. İyileşenlerin sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir; denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise uzun süre alır. Ama erken tanı konur ve tedaviye erken dönemde başlanırsa, iyileşme şansı yüksektir” dedi.

Belirtilerin ortaya çıktığı anda hastanın bulunduğu ortamdan daha serin bir ortama alınması ve 112 acil sağlık hizmetlerinden yardım istenmesi gerektiğini dile getiren Porsuk, “Bu arada hastanın ateşini 39º C’a kadar düşürmeyi hedefleyen ıslak havluyla müdahale gibi önlemler faydalı olabilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle buzlu suya sokmak gibi müdahaleler kesinlikle yapılmamalıdır. Hastanın bilinci açıksa duşa sokularak serinletilebilir” açıklamasında bulundu.

Sıcak çarpmasına karşı korunmanın en etkili yolunun doğrudan güneşten ve aşırı sıcak ortamlardan korunmak olduğunu belirten Porsuk, bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan açık renkli giysiler giymeye, sıcak iklimde çalışırken fazla su içmeye ve tuz kaybını yerine koyacak sıvılar tüketmeye, dinlenme molalarını daha uzun sürelerde planlamaya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.