BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Servetin yüzde 35’i 111 kişide

İsviçre bankası Credit Suisse’nin hazırladığı rapora göre, Rusya’daki servetin yüzde 35’i 110 kişinin elinde bulunuyor. <br/>İsviçre bankası...

Abone ol

İsviçre bankası Credit Suisse’nin hazırladığı rapora göre, Rusya’daki servetin yüzde 35’i 110 kişinin elinde bulunuyor.
İsviçre bankası Credit Suisse’nin raporuna göre Rusya’da her 11 milyar dolarlık servet dilimine bir milyarder düşerken, dünyanın geri kalanında her 170 milyar dolarlık dilime bir milyarder düşüyor. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra devlete ait mallar ve mülkler, oligark olarak bilinen bir grup işadamına satılmıştı. Demir-çelik ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren, 1990’lı yıllarda servetlerini katlayan Vladimir Potanin ve Mihail Fridman, Rusya’nın en zenginleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz on yılda ise yeni milyarderler ortaya çıktı. Devlet ihalelerinden büyük servet elde eden ve devlet başkanlarıyla yakın dostlukları olan Gennady Timçenko gibi işadamları servetlerine servet kattı.
Raporda, “Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra Rusya’nın yüksek eğitimli ve yüksek gelirli ekonomisiyle güçlü sosyal politikalar üreteceği umuluyordu. Pratikte ortaya parodiye benzeyen bir durum çıktı” ifadelerine yer verildi. Raporda belirtilen yüzde 35 oranı, 420 milyar dolara tekabül ediyor. Bu oranla Rusya’nın Karayipler’deki birkaç küçük ülke hariç en adaletsiz servet dağılımında dünyada ilk sırada olduğu belirtiliyor.
(İHA)