BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Servet affı kaynak yaratır

Türkiye'nin ihtiyacı olan kaynak için yol gösteren isim Yapı Kredi Genel Müdürü oldu.

Abone ol

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt  servet affının Türkiye'nin kaynak ihtiyacı için yarar sağlayabileceğini söyledi.

SERVET AFFI FAYDALI OLABİLİR

Bayazıt, reel sektörün döviz açık pozisyonunun çok alarme edici düzeyde olmadığını belirtirken, "Türkiye'nin kaynak ihtiyacı olduğu bir dönemde yurtdışındaki Türkler'in servetlerinin vergi avantajı sağlanmak suretiyle Türkiye'ye getirilmesinin yarar sağlayıp sağlamayacağı" sorusuna da kişisel görüşünü aktararak yanıt verdi.

Bayazıt, buradaki tutarın bilinmediğini ve sadece tahminlere dayalı kaldığını vurgularken, "Avrupa'nın bazı ülkelerinde bir hatta bazen iki kere bu tür uygulamaların yapıldığını gördük. Kişisel görüşüm, bu konu birtakım vergilerle de desteklenir ve bir pakete dönüştürülerek uygulanırsa, Türkiye için faydalı olabileceğidir" dedi.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Ekonomik krizin tüm faiz oranlarını yükselttiği, mevduat faizinin de bono faizinin de yüzde 18'lere çıktığı bir ortamda kredi kartı faizlerindeki azami oranın düşürülmesinin doğru olmadığını savunan Bayazıt, "Merkez Bankası'nın bu oranları nasıl ve hangi hesapla belirlediğini bilmiyoruz. Önümüzü de göremiyoruz. Bu oranların nasıl hesaplandığını bilen varsa biz de öğrenmek istiyoruz" dedi.

Kredi kartı alanında çok tartışılan sabit ücret konusunun verilen hizmetin ve sağlanan kolaylıkların bedeli olduğunu belirten Bayazıt, "Önemli olan bu kadar yoğun rekabetin olduğu bir ortamda doğru fiyatı belirleyebilmek" dedi.

Yapı Kredi Bankası'nın kredi kartlarında geçen yıl sonu itibariyle yüzde 25.2'lik pazar payı ile lider konumda olduğunu vurgulayan Bayazıt, kredi kart ücretleri ve kredi kartlarında uygulanan gecikme faizleri konusundaki tartışmalara karşın kredi kartı sektörünün kârlılığında ciddi baskı olduğunu belirtti.

KART ÜCRETİNDEN ÇOK ŞİKAYET VAR

Bayazıt, "Kredi kartları göz bebeğimiz. Bu sektörde ciddi rekabet var, bankaların bu konuda ciddi altyapı yatırımları var ve biz bu kolaylığın karşılığını almak istiyoruz. Şikayetler kart bedelinden ve faizden kaynaklanıyor. Oysa Türkiye’deki ücretler benzer ülkelere göre geride. Biz hizmetten yararlanan müşterinin bedelini ödemesini istiyoruz. Ayrıca kredi kartları kayıtdışılığın engellenmesi açısından da önemli bir enstrüman" dedi.