BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Sendikalar kararlı Taksim'e girilecek!

1 Mayıs krizi her yıl olduğu gibi bugün de son gün olmasına rağmen çözülemedi. 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamakta ısrar eden sendikalar polisin barikatlarıyla şok oldu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- 1 Mayıs Taksim'de kutlanabilecek mi? Kriz hala çözülemedi. Sendikaların yoğun isteğine karşı, emniyet güçlerinin Taksim'e çıkan bütün yolalrı barikatla kapatması yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili ve eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yarın neler olacağını, sendikaların 1 Mayıs'ı nerede kutlayacağını İnternethaber'e anlattı.

CEBERRUT BİR YAKLAŞIM 

"Sıkıyönetim koşullarının özgürlüklerin kullanılmasının önüne setler çekiliyor, yine bir kaos yaratılmak isteniyor. Yine bir gerilimin odağı haline dönüştürülüyor. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Daha önceki dönemlerde özgür olunca 1 Mayıs'ın nasıl kutlanabileceğini tüm Türkiye gördü. Yeniden bu süreci gerilim üzerinden yürüten ve buradan beslenen bir politika izleniyor. Buradaki temel amaç fiziki koşullar değil. Siyasal olarak verilen bir karardır. Bu kararın da özü aslında yasakçı ve ceberrut yaklaşımın bugün de devam ettiğinin bir göstergesidir. Buna rağmen sendikalar ve toplum bir irade koydu, 1 Mayıs alanına girecekler, bu engellere rağmen bu sürecin burada aşılması gerekiyor."

DÜNYA BİZİ İZLEYECEK

"Hala vakit var. Sağduyuya ihtiyaç var, Sayın Vali Mutlu'ya buradan çağrıda bulunuyorum, diyalogla bu sorunun yüzde 100 aşılacağına inanıyorum, yeter ki vali bu konuda önyargılardan uzak, bu konuda gerilimden uzak bir süreci içselleştirsin. Kısa da olsa vaktimiz var, bu vakit iyi değerlendirilirse sorunu aşabiliriz. Sendikalar da bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceklerdir. Barış tam da bu zeminde lazım. Barış sadece bir bölge için değil tüm emekçilerin de barışa ihtiyacı var. Barışı buradan zedelerlerse, buradan gerilim çıkarsa bundan sonraki süreçten barış doğmaz. Bu nedenle fiziki koşulları öne sürererek yapay bir yaklaşımla bir yasaklama mantığı ile bu iş geçiştirilemez. Bunun da sorumluluğunu heralde bu iktidar taşıyacaktır."

"Ayrıca, Avrupa Sendikaları Konfederasyonunun Genel Sekreteri ilk defa 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e geliyor. Onun temsilcisinin önünde yapacakları uygulamaların bütün dünyaya teşhir edileceğini bilmelidirler."

"Ben oraya bir davetli olarak gidiyorum. Önceden yöneticiyken kararlıyım gideceğim derdim. Ben şu an milletvekili kimliğiyle Taksim'de olacağım, benim elimden bunu kimse alamaz."

"Buranın fiziki koşullarını çok iyi biliyorum. Taksim alanı tam 58 bin metrekarelik bir alan. İnşaat sahası dışında kullanılabilecek alan 44 bin metrekare bomboş bir alan var, oysa bizlere önerilen Kadıköy veya benzeri yerler. Burada yeterli alan var, önemli olan oranın çembere alınmasıdır. Taksim'in abluka altına alınması, yolların kapatılması değil, o alana güvenlik çemberi konulması çözümdür. Bu inatlaşma hiçbir yarar sağlamaz. Çok rahatlıkla Taksim'de böyle bir olanağın olduğunu söylüyorum. Buradaki temel yaklaşım sadece bu yıla dönük değil, bu uygulamayı bu yıl yapıp artık bundan sonra Taksim'i yasaklamaktır, özü budur bu projenin.