BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,62
ALTIN 2.474,15
HABER /  DÜNYA

Senatör McCain: ABD adına utanç verici

ABD'li Cumhuriyetçi senatör John McCain ve beraberindeki heyet, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü.

Abone ol

ABD'li Cumhuriyetçi senatör, McCain, ABD'nin Ukrayna'ya silah vermemesinin utanç verici olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi senatörler John Anthony Barrasso ve Tom Cotton'un da hazır bulunduğu görüşme sırasında konuşan Poroşenko, ABD'li senatörleri doğudaki durum hakkında bilgilendirirken, gerginliğin tırmandığını, Rusya ile onun desteklediği ayrılıkçıların Minsk mutabakatlarına riayet etmediğini kaydetti.

Ülkesinin güçlü bir orduyu oluşturmayı başardığını dile getiren Poroşenko, "Ancak biz 20. yüzyılın silahlarıyla 21. yüzyılın silahlarına karşı mücadele ediyoruz çünkü Rusya doğudaki ayrılıkçıları en çağdaş silahlar temin ediyor ve Ukrayna, yeni silahların denenmesinde bir poligon oluyor" ifadesini kullandı.

Poroşenko, zorlu dönemde sergilediği güçlü tutumu ve desteğinden dolayı ABD'li senatörlere teşekkür etti, ayrıca ABD-Ukrayna ortak askeri tatbikatının önemini vurguladı. Poroşenko, ayrıca ABD Senatosu tarafından kabul edilen savunma bütçe tasarısından duydukları memnuniyeti dile getirirken, "Bu, sadece mali ve ekonomik destek değil, aynı zamanda bizim güvenliğimizin desteğidir" diye konuştu.

McCain de Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini göstermek için ülkeye geldiklerini ifade etti. Ülkedeki temasları sırasında Dnipropetrovsk'a giderek, doğudaki çatışmalarda yer alan Ukraynalı gönüllülerle de görüştüğünü hatırlatan McCain, "Ukraynalılar özgürlük için mücadele ediyor ve bundan sonra da mücadele edecektir" ifadesini kullandı.

SAVUNMA NİTELİKLİ SİLAHLARA ÇOK İHTİYAÇ VAR

Görüşmenin ardından cumhuriyetçi senatörler John McCain, John Barrasso ve Tom Cotton, ülkedeki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan McCain, ABD'nin Ukrayna'ya silah vermemesinin utanç verici olduğunu kaydederek, Ukrayna'nın savunma nitelikli silahlara çok ihtiyaç duyduğunu belirtti.

McCain, ABD'nin Ukrayna'ya savunma nitelikli silah temin etmesinin ülkenin doğusunda Rusya'nın saldırganlığının yayılmaması için gerekli olduğunu dile getirdi.

Ukrayna'nın 20. yüzyılın silahlarıyla 21. yüzyılın silahlarına karşı savaştığını ifade eden McCain, ABD Senatosunun Ukrayna'ya silah verilmesi konusunda ısrar edeceğini ancak son kararın ABD Başkanı'na ait olduğunu dile getirdi.

McCain, Rusya'ya karşı yaptırımların daha da arttırılması gerektiğini ifade ederek, "Rusya'ya karşı yaptırımlar sadece devam ettirilmemeli, belki de bu yaptırımlar daha da güçlü olmalıdır çünkü burada sadece Ukrayna söz konusu değil, burada Avrupa ve dünya güvenlik sisteminin ihlal edilmesi söz konusu” dedi.

Ülkesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahlarının sayısını arttıracağına ilişkin açıklamasından tedirginlik duyduğunu kaydeden McCain, "Bu bizi çok ama çok tedirgin ediyor ama yine de Putin'in imzaladığı anlaşmalara sadık kalacağına umut ediyorum" diye konuştu.

McCain, ziyaretiyle Ukrayna'nın verdiği mücadelede ABD'nin desteğini sergilemeyi, ABD hükümetini ve dünya toplumunu, egemenliği için verdiği savaşta bu ülkeyi desteklemek için, acilen savunma nitelikli silah yardımı konusunda daha fazlasını yapması için ısrar etmeyi amaçladığını vurguladı.