BIST 9.878
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,70
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de 'Kuzey Kürdistan' provası

Hakkari'de tırmanan çatışmaların sırrı çözüldü. PKK, Suriye'deki havayı Türkiye'ye taşımak istiyor. Yani bir "Kürt baharı' kalkışması bu...

Abone ol

Bir haftadır süren çatışmaların içyüzü: PKK, Şemdinli'de Suriye'deki 'Batı Kürdistan' örneği gibi 'Kuzey Kürdistan' propagandasına girişti.

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinin Goman Dağları bölgesinde bir haftadır PKK ’yla güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken, son günlerde PKK kaynaklarına yansıyan Şemdinli haberlerinin perde arkası aydınlanmaya başladı.

Geçen hafta teslim olan iki PKK ’lı sorgularında, örgütün Şemdinli’ye büyük çaplı bir saldırı düzenlemeyi ve ilçe merkezini kontrol altına almayı planladığını itiraf etti. Bilgiler, MİT’in yerel ve teknik istihbarat kaynaklarından da doğrulandı.

KUZEY KÜRDİSTAN ÖRNEĞİ

Radikal'in iddiasına göre ortaya çıkan istihbarat analizi, örgütün Suriye’de ‘Batı Kürdistan’ diye nitelediği bazı kentlerin PKK yanlılarınca kontrol edildiği günlerde PKK ’nın da Şemdinli’de benzer bir girişimde 1.20120731141600.jpgbulunup ‘Kuzey Kürdistan’ propagandası yapacağını ortaya koydu. Ankara ’da yapılan zirvede de konu detaylarıyla masaya yatırıldı ve her türlü önlemin alınması kararlaştırıldı.

TSK ASKER YIĞDI

TSK yaklaşık 2 bin asker ile hızlı bir şekilde Şemdinli etrafında konuşlandırıldı. TSK birlikleri, Irak ’tan Şemdinli’ye sızmak için gelen ilk grupla sıcak temas sağladı. Bu sıcak temasın ardından TSK birlikleri heronlar, uçaklar ve helikopterlerin desteği ile operasyonu genişletti.

BU KEZ KAÇMIYORLAR

Geçmişte bu tür saldırılardan sonra Kuzey Irak’a kaçmayı tercih eden PKK , geçen yılki Kazan Vadisi bozgunu tekrar edilmesin diye, sınır boylarındaki mevzileri bırakmadı. Geçen ay Dağlıca saldırısından sonra da kaçmayıp çatışan PKK ’lılar, bu kez de Şemdinli kırsalında kalıp 2.20120731141610.jpgoperasyonlara karşılık vermeye çalıştı. Yetkililer, TSK ’nın plana karşı tedbir almaması durumunda hayli zorlu bir durumla karşılaşma riski olduğuna dikkat çekti.

NİYETLERİ ŞEMDİNLİ'YE GİRİP...

PKK ’nın Şemdinli ilçe merkezini ele geçirip, TSK ve polisi ‘Ya Suriye’deki gibi kendi şehrini bombalamaya ya da PKK ’lılarla sokak sokak çatışmaya girmeye’ zorlayacağını belirten yetkililer, “TSK zamanında önlem almasa sivillerin zarar görmesi muhtemel bir plan gerçekleşecekti” görüşünü dile getirdi.

EN UZUN SÜRELİ ÇATIŞMA OLDU

Şemdinli-Derecik karayolu üzerinde yedi gün önce yol kesip kimlik sorgulayan PKK ’lılara karşı başlayan operasyonda çıkan çatışmalar, son zamanların aralıklarla en uzun süreli çatışması oldu. Çatışmalarda üçüncü güne girilirken, köşeye sıkıştırılan teröristler havadan bombalanıyor.