BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
HABER /  GÜNCEL

Selam Tevhid iddianamesi tamam Fethullah Gülen ve...

Selam Tevhid'de kumpas soruşturması hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Selam Tevhid iddianamesinde Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında tutuklama kararı talep edildi.

Abone ol

"Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 122 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından yürütülen "Selam Tevhid'de kumpas'' soruşturması tamamlandı. Başsavcıvekili Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianame, Başsavcılık onayının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 

İddianamede, aralarında firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 122 şüpheli bulunuyor. 

FETHULLAH GÜLEN SUÇLAMA VE CEZA

İddianamede, şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile Yurt Atayün'ün, "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 67,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

TUTUKLAMA TALEBİ

Diğer 119 şüphelinin de benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep edilen iddianamede, haklarında daha önce yakalama kararı çıkarılan firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında gıyabi tutuklama kararı verilmesi talep edildi.

GÜLEN, DAVUTOĞLU VE FİDAN MÜŞTEKİ

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, MİT Müsteşarı, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 968 kişinin müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi ve üyesi şüphelilerce, 2010-2014 yılları arasında "sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adı altında yürütülen ve yüzlerce mağdur ve müşteki ile kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşu konumundaki dernek ve vakıfların gerekçesiz olarak terörle ilişkilendirilmesi için kurgulanan soruşturma dosyasının tespiti ve ele geçirilme süreci anlatılıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY örgütünün şüphelilerince kumpas soruşturmanın başlatılmasına sebep olarak ''Mavi Marmara Gemisi tarafından İsrail işgali altındaki Gazze'ye yardım götürülmesi", "MİT Müsteşarlığı'na 25 Mayıs 2010'da Hakan Fidan'ın atanması ve Türkiye, İran ve Brezilya arasında imzalanan 17 Mayıs 2010 tarihli Tahran deklarasyonu" ve "siyasi irade tarafından başlatılan 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' olarak adlandırılan Çözüm Süreci'nin başarıya ulaşmasının engellenmesi'' gösterildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi ile Gülen ve Uslu hakkındaki talepleri değerlendirmesi bekleniyor.