BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  RAMAZAN

Şeker hastalarına oruç uyarısı!

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, yüksek riskli diyabet hastalarının oruç tuttuğu takdirde ciddi sorunlarla karşılaşabileceklerini söyledi.

Abone ol

DENİZLİ Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, yüksek riskli diyabet hastalarında oruç tuttukları takdirde, ciddi kan şekeri düşüklüğü, diyabetik koma, vücutta ciddi susuzluk ve damarlarda pıhtılaşma risklerinin oluşabileceğini belirtti.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, oruç tutan şeker, yüksek tansiyon, böbrek üstü bezi yetmezliği hastalığı olan kişilerin beslenmelerinde dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Uzun süre susuz kalmanın tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabileceğine dikkati çeken Dr. Özdeş, hastalara tavsiyelerde bulundu.

İLAÇLARINI KULLANAN ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR 

Dr. Özdeş, şeker hastalarından metformin yani glifor, glikofaj, diyaformin gibi ilaçları kullanan hastaların oruç tutabileceğini dile getirdi. Dr. Özdeş, "Hastalar şeker düşüklüğü yapabilen ilaç kullanılıyorsa hastaların oruç tutmasını önermiyoruz. Özellikle insülin kullanan hastalarımız mutlaka yemek yemek zorunda oldukları için oruçtan uzak durması gerekiyor. Çünkü oruç tuttuklarında uzun dönem aç kalacaklardır. Onun için şeker hastalığı tanısı kondu ise başlangıç dönemlerinde ve sadece metformin türü ilaç kullanan hastalarımızın oruç tutmalarında ciddi bir sıkıntı olmaz. Şeker düşüklüğü yapan ilaç kullanan hastalarımız ve insülin kullanan hastalarımızın sağlıkları açısından oruç tutmamaları gerekmektedir" dedi.