BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  GÜNCEL

Şehit ailesinden hükümete tokat gibi yanıt

Foça’da şehit düştüğünde cebinden 50 lira çıkan Özkan Ateşli’nin ailesine elektrik borcu nedeniyle icra takibi başlatılması tüm Türkiye’yi derinden sarstı.

Abone ol

Olayın duyulmasıyla Bakanlık devreye girdi, ama aile “Her gün şehit gelirken yardım almayız” dedi.

Esenyurt Mehterçeşme Mahallesi’nde yeni yapılan “modern siteler” arasına sıkışmış kalmış bir gecekondu...

Duvarları rutubetten dökülmüş toplasan 30 metrekare...

Bir oda, holden bozma bir oda daha, bir de mutfak. Odada tek bir yatak var. Babasının hain saldırıya kurban gittiğini bilebiliyor mu 2 yaşındaki Alkay? Kardeşi 6 aylık Alper beşiğinde... İkisi de mışıl mışıl uyuyor. Ama ya şehidin annesi Şerife, eşi Dilara? Onlar tarifsiz acılar içinde, acı yüzlerine oturmuş. Evin holden bozma odasında 3 tane yan yana dizilmiş eski koltuk. Diğeri mutfak, geceleri yatak odası. Şehit Özkan Ateşli, mutfağı yatak odası yaparmış geceleri. Eşi Dilara, çocukları 6 aylık Alper ve 2 yaşındaki Alkay’la gece olunca yere serdikleri yatakta yatarlarmış. Özkan Ateşli’nin annesi, babası ve kardeşi ise diğer odada...

şehidinin acısıyla yaşamaya çalışan aile, yoklukla boğuşuyor bir yandan da. Elektrik borcu nedeniyle icra takibi başlatılması acılı Ateşli ailesine bir darbe daha vurdu. Foça’da şehit olan Özkan Ateşli’nin baba ocağını bir kez daha sarsan icra takibi, BEDAŞ’a olan 1250 liralık borç nedeniyle başlatıldı. Şehit erin eşi ve çocuklarının da yaşadığı gecekondunun sayacını söken BEDAŞ, bir süre sonra aileye yüklü bir fatura çıkardı ve sayaca mühür vurdu. Elektriği kullanmaya devam eden acılı aileye geçtiğimiz hafta icra evrakı ulaştı. Yürek burkan yoksulluklarına ek olarak bir de haciz tehdidiyle karşı karşıya kalan aile, “Şehidimiz var, bu parayı ödeyemeyiz” dese de BEDAŞ’ın avukatı, ay sonuna kadar paranın ödenmesinde ısrarcı oldu. Durum basına yansıyınca da tepki büyük oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın talimatıyla BEDAŞ haciz işlemini durdurdu. Ayrıca ailenin elektrik ve su borçları da silindi.

BİR ŞEKİLDE ÖDERİZ

İcra takibi diğer yandan, unutulmaya yüz tutan gecekonduyu ve içinde yaşanan acıyı yeniden gündeme getirdi. Şehit babası Hamdi Ateşli, borcun silinmesi nedeniyle yetkililere teşekkür etti. İçinde bulundukları yoksulluğu anlatmaktan çekinen baba Ateşli, su borçlarının miktarını da güçlükle söyledi. 345 liraya ulaşan faturayı ödeyemediklerini anlatan Ateşli, “Başka borcunuz var mı?” sorumuza, “Kredi kartına var bir miktar ama onu bir şekilde öderiz. O kartı da hastanelerde diğer oğlumun tedavisi için kullanmıştık. Daha şokumuzu atlatamadık ki bu olaylarla ilgilenelim. Yokluğuna alışmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi. Baba Ateşli’nin “Onu yazma” dediği bir diğer borç da, amcası Hüsnü Ateşli’nin söylediği şehit erin cep telefonu faturası.

Amca Ateşli, diğer oğlu rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığı için tüm yükün şehit babasının üzerine kaldığını belirterek, “Bu acısının üzerine dün gitti, hurda topladı. Mutfak masrafları için çalıştı. Sağolsunlar evladımız şehit olunca her kesimden telefonlar aldık. Aileye yardım yapmak için hesap numaramızı istediler ama ‘Tek şehit ailesi biz değiliz’ düşüncesiyle duygusallık yapıp hesap numarası vermedik. Yardım kampanyası olmasını istemedik” dedi.