BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47

Seçime kadar Anayasa filan değişmez

Zaten yeni bir Anayasa’yı, iktidara geldiğinde CHP’nin yapması gerekmez mi ?!

Başbakan’ın dediğine hak veriyorum. Seçimi yaz başında yapacaklarını açıkladı. Buna göre de yılbaşına kadar bütçe görüşmeleri ve ardından partilerin seçim kampanyaları nedeniyle yaza kadar Anayasa değişikliği yapılması mümkün görünmüyor. Hem de bu yapılması gereken Anayasa’nın tümden yenilenmesi demek ki, hiç mümkün değil.

Peki Kılıçdaroğlu neden Anayasa’yı gündeme sokmaya çalışıyor? Haklı tabi, elinde malzeme kalmadı. Göreve geldiğinden beri aylardır referandum aşağı referandum yukarı hem partiyi hem de seçmeni meşgul edecek malzeme vardı elinde. Referandum bitti, malzeme bitti. CHP’nin içinde bulunduğu durumun gerçeğiyle baş başa kaldı. Ne yapıp edip kamuoyunu CHP ile meşgul edecek bir konu lazım. En güzeli de Anayasa… Bir Anayasa değişikliği kamuoyunu nasıl da baştan aşağı sardı, meşgul etti. Yeni bir Anayasa konusu da bir yıl daha idare eder. Ama işte, “erken seçim, erken seçim” diyorlardı, alın size erken seçim. Millet yine sekiz ay sonra sandık başına gidecek.

Kılıçdaroğlu’nun işi kolay değil. Hem dışarıda, hem içeride işler kötü. Dışarıda daha yeni bir yenilgi yaşadı. İçeride de Baykal’dan basınç var. Ben de diyordum, referandumda kaybedince CHP soluğu Genel Kurul’da alır, diye. Keşke de öyle olsaydı. Genel Kurul bir hesap dökümü olurdu, yapılanlar ibra edilirdi veya edilmezdi. Ama bir kez daha yanılmışım. Daha başka sorunlara meydan vermemek için olsa gerek, “öcü” gibi kaçıyorlar Genel Kurul’dan. Ama görünüyor ki Baykal “pes” etmemiş. Randevu alıp görüştüğü Kılıçdaroğlu ile hasret gidermişler. Öyle dedi. Ne hasretiyse! Bir de, parti yönetiminde kimselerin dışlanmaması gerektiğini söyledi. İnanabiliyor musunuz, zamanında dışlamadık adam bırakmadı, şimdi kendisi de dışarıda kalınca kimsenin dışlanmamasını istiyor. Doğru… Kimseler dışlanmamalı, Kılıçdaroğlu, Sav, Baykal yandaşları bölünmemeli. Baykal zamanında gönderilenler de toplanmalı. Evet, böyle olmalı. Baykal biraz geç olsa da anlaşmış sonunda.

Kılıçdaroğlu’nu Anayasa değişikliği konusunda samimi bulmuyorum. Tabi ki CHP’nin seçimdeki hedefi yine iktidara gelmek olacak. Hedef bu olacağına göre yeni bir Anayasa’yı da iktidara geldiğinde CHP’nin yapması gerekir. Hedef bu da, kimsede inanç var mı? Yok tabi. Dedik ya, seçime kadar gündemi CHP ile meşgul edecek bir konu lazım, gelsin türban o zaman.

Referandum kampanyasında hep sordular, o da hep “Türban sorununu biz çözeriz” dedi. Dedi de, o sorunu nasıl çözebileceği konusunda ağzından bir şey duyamadık. Şimdi ne oldu da türban konusunda iki günde Anayasa değişebileceğini söylüyor. Ama yoook. İnanmayın. Türban konusunda değişiklik için öyle bir şartı var ki, bu şart türban sorununun çözülmesini zaten mümkün kılmıyor. O şart, dokunulmazlıkların kaldırılması. Hepsi atıp tutuyor ama hangisi olursa olsun dokunulmazlıkları kaldıramayacaklarını ancak iktidar oldukları zaman öğreniyorlar. Daha önce de yazmıştım, ah bir yolu olsa da, şu dokunulmazlıkları nasıl kaldırıp kaldıramayacağını izlemek için, şu Başbakan yetkilerini Kılıçdaroğlu’nun da kullandığını bir görseydik.

Yani…

Dostlar alışverişte görsün, gel de inan.

“Türban konusunu çözeriz”

“Ama dokunulmazlıkları kaldır”

“Kaldıramıyorsan, türban konusunu çözmeyiz, çözdürmeyiz”

Bu konuda bile değişiklik mümkün değil, nerede kalmış ki hemencecik yeni Anayasa yapılabilsin.