BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Sayıştay'dan 'Sarraf sansürü' açıklaması

Sayıştay Başkanlığı, basında yer alan 'Sayıştay'ın Sarraf korkusu' başlıklı haberler hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

Sayıştay Başkanlığı, kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporların TBMM'ye sunulduğu tarihten itibaren Bankacılık Kanunu'nun ticari sırların saklanmasına ilişkin maddesine istinaden daha önce de olduğu gibi kamuoyuna duyurulmadığını bildirdi.

Sayıştay'tan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, kamu bankaları raporlarının yayımlanmamasına atfen "Sarraf sansürü mü?" ve "Sayıştay'ın Sarraf korkusu" başlıklı haberlere ilişkin, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun "Raporların Kamuoyuna Duyurulması" başlıklı 44. maddesinde; Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulduğu ve ilgili kamu idarelerine verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar hariç kamuoyuna duyurulacağı hüküm altına alındığı ifade edildi.

Bu hükme istinaden 6085 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Sayıştay'ın ürettiği raporların, TBMM'ye sunulduğu veya ilgili kamu idaresine gönderildiği tarihten itibaren 15 gün içinde kurumun internet sayfasında kamuoyuna duyurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sözü edilen haberlere de konu olan kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporlar, TBMM'ye sunulduğu tarihten itibaren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ticari sırların saklanmasına ilişkin 73. maddesi hükümlerine istinaden daha önce de olduğu gibi kamuoyuna duyurulmamaktadır. Bankacılık Kanunu'nun 73. maddesi hükmü, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 44. maddesindeki 'kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar' kapsamında değerlendirildiğinden kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporlar, cari mevzuat hükümleri değişmediği sürece kamuoyuna bundan sonra da duyurulmayacaktır. 6085 sayılı Kanunla Sayıştay ile birleşen Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenen kamu bankalarının denetim raporlarının 2011 yılından önce zaten açıklanmadığı bilgisi, kamuoyunun takdirine saygıyla duyurulur."