BIST 10.167
DOLAR 32,39
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'ı çıldırtan kararı böyle savundu

Başbakan Erdoğan'ın faiz indirimi nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bakın savunmayı nasıl yaptı!

Abone ol

Merkez Bankası’nı şok faiz artırımı sonrasında yeterince hızlı faiz indirmediği için suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Erdem Başçı bugün Bakanlar Kurulu toplantısında bir araya geldi.

Başçı, 53 sayfalık sunumunda şok faiz artırım kararı sonrasında neden ölçülü faiz indirimi yapılması gerektiğini bir grafik üzerinde anlattı.

merkez bankası başkanı erdem başçı bakanlar kurulu sunumu erdoğan.jpg

Grafikte dikey eksen faiz oranları, yatay eksen enflasyon oranlarını gösteriyor. “A” noktası enflasyon hedefini, “B” noktası ise bir ekonomik şok öncesinden mevcut durumu gösteriyor. Bir şok nedeniyle enflasyon “C” noktasına çıkıyor.

Senaryo çalışmasına göre Merkez Bankası bu şoka karşı bir tepki vermez ve kısa vadeli faizler sabit bırakırsa ülke “D” noktasına yani hem daha yüksek enflasyon hem de daha yüksek faiz noktasına gidiyor. Ancak tıpkı Ocak ayındaki 5 puanlık faiz artışı gibi şok bir faiz artışı yaptığı durumda (önden yüklemeli sıkılaştırma) enflasyondaki artış duruyor. Ardından ölçülü faiz indirimine gidildiğinde hem faizler düşüyor hem de enflasyon hedefe dönüyor. Ancak, Başbakan Erdoğan’ın istediği gibi sert faiz indirimi yapılırsa enflasyon yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

Bu grafikle Başçı, şok faiz artırımından sonra ölçülü faiz indirimi yapılması gerektiği fikrini savundu.

Sunumda ayrıca şu mesajlar verildi:

*Kredi büyüme hızı yüzde 15′e yaklaştı

*Büyümenin yüzde 4′e yakın seyrediyor

*Cari açıkta iyileşmenin devamı bekleniyor

*Enflasyondaki düşüş Haziran verisi ile görülecek.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI ERDEM BAŞÇI'NIN BAKANLAR KURULU'NDA YAPTIĞI SUNUMUN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN