BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  POLİTİKA

Sayını savundu kelleyi eleştirdi

Erkan Mumcu, Başbakan Erdoğan’ın Öcalan’a “sayın" dediği iddiaları konusunda farklı bir yaklaşımda bulundu.

Abone ol

Mumcu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ''toplumsal sağduyuyu incitecek bir şekilde ağız dalaşına dönüştüğünü ve bu durumun milleti üzdüğünü'' ifade etti.
 
Mumcu, ''Siyasi ve hukuki sorumluluğu bulunmayan bir şahsın ülke yürütmesine ilişkin bu kadar yetki kullanması demokratik değildir. Türkiye, gerçekten demokratik bir ülke olacaksa Cumhurbaşkanını halk seçmelidir'' dedi.
 
"Önemli olan kimin seçeceği"
 
Erkan Mumcu, ''İsteyen aday olabilir. Önemli olan onu kimin seçeceğidir. Genel başkanların seçtikleri milletvekillerinin dönüp genel başkanlarını cumhurbaşkanı seçmesine demokrasi denilemez'' diye konuştu.
 
Mumcu, bu konuda bir Anayasa değişikliğinin en çok 10 gün zaman alacağını ifade ederek, ''İktidar partisi fırsatı ganimet gibi görmekten vazgeçmelidir. Cumhurbaşkanını iki turlu bir seçimle halk seçmelidir'' dedi.
 
Mumcu CHP’nin tavrını eleştirdi
 
Anavatan Genel Başkanı, ''CHP'nin kendisini jüri yerine koyucu davranışı demokrasimiz adına üzüntü vericidir. Kişilerin (çıkıp çıkamayacakları, gidip gidemeyecekleri, aday olup olamayacakları) tarzındaki tartışmalar yakışıksız tartışmalardır. CHP'ye önerimizi tekrarlıyoruz; gelin seçimi milletin yapacağı bir değişiklik teklifini birlikte imzalayalım” dedi.
 
“Sayın Öcalan” ifadesi
 
Bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, Abdullah Öcalan'a (Sayın) şehitlere de (kelle) dediği iddiasıyla inceleme başlatıldı. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Mumcu, ''Biliyorsunuz aynı hitap dolayısıyla siyasetçiler ve başka sivil şahıslar da yargılandılar ve mahkum oldular. Ancak ben bir şeyin suç sayılması için kast taşımasının zorunlu olduğunu biliyorum bir hukukçu olarak” yanıtını verdi.
 
Mumcu “İnsan olarak baktığımda bana bu bir sürçi lisan olarak söylenmiş, yani 'sayın' ifadesinin ifade ettiği, içerdiği hürmeti kastetmeyen bir söz gibi gözüküyor. O sözlerin devamında ifade edilen 'kelle alma' ifadesi bence çok daha vahimdir, çok daha acıklıdır ve bir bakış açısını, bilinç altını yansıtmaktadır. İnşallah milletimizin dikkatinden kaçmamıştır'' şeklinde konuştu.
 
Bir başka gazetecinin ''Başbakan Erdoğan'ın diplomasının Cumhurbaşkanı olması yönünde engel olduğu iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Mumcu, ''bunun tamamen teknik bir mesele olduğunu, eğer yasada yazılan özelliklere sahip değilse Erdoğan'ın aday olamayacağını'' savundu.
 
Erdoğan hakkında inceleme
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Sayın Öcalan'' ifadesini kullandığı yönündeki iddialar üzerine inceleme başlattı.
 
Başbakan Erdoğan'ın Öcalan'dan bahsederken ''sayın'' ifadesini kullandığı iddiasıyla 10'u aşkın suç duyurusu bulunuyordu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Ocak 2000'de konuk olduğu Avustralya'nın SBS Radyosu'nda Abdullah Öcalan için iki kez "Sayın Öcalan" dediği, ayrıca şehitler için de "kelle" ifadesini kullandığı iddia ediliyor.
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan'ın konuşmasının yer aldığını söylediği bir CD'yi bu iddialara kanıt olarak gösteriyor.
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan'ın bu sözleri söylemediğini ifade ederken, Erdoğan hakkındaki iddialara ilişkin olarak, ''Tayyip Erdoğan'ın terörist başıyla hangi yaklaşım içinde olacağını benim sevgili milletim çok iyi biliyor'' diyor.
 
Muhalefet ise Başbakan'ı "iddiaları kesin bir dille yalanlayamamak ve net konuşmamak"la suçluyor.

Kaynak: CNN