BIST 10.296
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.406,10
HABER /  GÜNCEL

Savile hakkındaki iddialar yayınlandı

İngiltere'de şov dünyasının tanınmış simalarından Sir Jimmy Savile hakkındaki cinsel taciz ve pedofili iddiaları, BBC'nin Panaroma programında yayınlandı.

Abone ol
BBC’nin Panaroma adlı televizyon programı, Newsnight programının neden ünlü şovmen Sir Jimmy Savile hakkındaki cinsel taciz ve pedofili iddialarına ilişkin soruşturmayı neden durdurduğunu araştırdı.

Panaroma’nın araştırması BBC Genel Müdürü George Entwistle’ın meclis komisyonuna ifade vermesinden bir gün önce yayınlandı.

Newsnight’a geçen yıl Kasım ayında konuşan Karin Ward, Gary Glitter adlı şarkıcıyı Savile’in odasında bir kız öğrenciye cinsel tacizde bulunurken gördüğünü söyledi. Glitter ise iddiaları yalanladı.

Ward, ‘kalabalık’ olduğunu söylediği odada Savile’in de bulunduğunu ve ‘cinsel tacizi izlerken kahkahalarla güldüğünü’ söyledi.

Geçen yıl yapılan ancak editörün kararıyla yayını durdurulan söyleşi, dün Panaroma adlı programda yayınlandı.

Panaroma’ya konuşan Ward, Newsnight’ın röportajı yayınlamama kararı için “can sıkıcıydı ve çok güçtü… Çünkü istememe rağmen konuşmaya zorlanmıştım” dedi.

Röportaj yapıldığı geçen yıl kanser hastası olan Ward, “Sonunda ‘tamam’ dedim. Tüm bu strese rağmen beni en çok sinirlendiren, sağlığımla ilgilenmem gerekirken bu gerginliği hiç kullanılmayacak bir şey için yaşamak oldu. Çünkü yukarda birileri bana inanmadı” diye konuştu.

'Genç kızlarla karavandaydı'

Cinsel taciz kurbanlarından bazılarının avukatlığını yapan Lix Dux, Panaroma programına, “Kurbanların bazılarından cinsel tacizi bildirdiklerini ama harekete geçilmediğini duyuyorum” dedi.

Avukat Dux, “Bir pedofili halkası olduğuna dair çok ciddi iddialar var” diye ekledi.

  • Panaroma’ya konuşan bazı eski BBC çalışanlarının ifadeleri şöyle:
  • Eski Radyo 1 DJ’i Paul Gambaccini, “Bu korkunç olan tüm toplumun gözü önünde yaşandı. Ama herkesin inanç sistemine ters düştüğü için anlaşmaya varamadılar” dedi.
  • Eski BBC Muhabiri Martin Young, Savile’i bir karavanda genç bir kızla aynı yatakta gördüğünü her ikisinin de üstünde kıyafetleri olduğunu söyledi. Young, olayı bildirmeyi düşünmediğini, aklının ucundan bile geçmediğini, bunun için de şimdi suçluluk hissettiğini dile getirdi.
  • Eski BBC nmuhabirlerinden Bob Langley de iki defa Savile’in karavanından genç kızların çıktığını gördüğünü belirtip, “Polise ya da BBC’ye gittiğimi düşünün ne olurdu ki? Cevabı ‘hiçbir şey olmazdı.’ Bunun ‘şaka olduğunu’ söylerdi” dedi.
  • Radyo 1 eski çalışanlarından Douglas Muggeridge, 1973 yılında polis memuru Rodney Collins’e Savile hakkındaki söylentilerin doğru olup olmadığını araştırmasını istemiş. Collins ise hiçbir polis soruşturmasında veya gazetede iddialarla ilgili bir kanıta rastlamamış.
  • Muggeridge, Radyo 1’de bölüm başkanlığı yapan Derek Chinnery’ye de iddialardan bahsetmiş ve Savile’in yüzleşmesi gerektiğini söylemiş. Chinnery, bu girişimin ‘çok safça’ olacağını çünkü ellerinde kanıt olmadığı için Savile’in iddiaları yalanlayacağını düşünmüş.
  • Yapımcı Roger Ordish ise BBC radyo soruşturmasından hiç haberi olmadığını söyledi.

Newsnight programı, 2007’de Savile hakkında açılan soruşturmaların düşmesi üzerine 2011’de programı yayınlamayı planlamış ancak editör Peter Rippon taciz iddialarını gündeme getiren haberin yayınlanmasını engellemişti.

Rippon, olayın ortaya çıkmasının ardından Newsnight’ın editörlüğünü bırakmıştı.

BBC Genel Müdürü George Entwistle da bugün meclis komisyonunda olayla ilgili ifade verecek.