BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  DÜNYA

Savcı'dan Donald Trump'ı sevindiren rapor

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilmesinde Rusya'nın parmağının olduğu iddiası üzerine yapılan incelemelerde Trump'ı rahatlatan açıklama yapıldı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Özel yetkili savcı Robert Mueller, 22  boyunca Trump'ın seçim ekibinin Rusya'yla işbirliği yapıp yapmadığını ve Trump'ın adalete müdahale edip etmediğini araştırıyordu.

Mueller soruşturma dosyasına ilişkin rapor hazırladı. ABD Adalet Bakanı William Barr 4 sayfalık bilgilendirme metninde, Savcı Mueller'in hazırladığı raporda Trump'a suçlama yönetilmediğini açıkladı. Adalet Bakanı Barr rapordaki ana bulguları Kongre'deki yetkililerle paylaştı.

Suçu yok ancak temiz değil
Özel yetkili savcı Robert Mueller'in hazırladığı raporda "Bu rapor başkanın suç işlediği sonucuna varmıyor ancak onu temize de çıkarmıyor" ifadeleri dikkat çekti.

Barr’ın bilgilendirme metnini hazırlarken Adalet Bakanı yardımcısı Rod Rosenstein ve bazı yardımcılarıyla istişarelerde bulunduğu ancak Mueller ile görüş alışverişinde bulunmadığı belirtildi.

Bunun üzerine ABD Başkanı her zamanki gibi yine Twitter'dan açıklama yaptı. Trump: Gizli anlaşma yok, engel yok, tam ve genel beraat. Amerika'yı harika yapmaya devam!" dedi.  Trump ayrıca, kendisine karşı "yasa dışı başkanlığı düşürme" girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

'Tüm suçlamalardan beraat ettim'
Trump, Rusya ile gizli anlaşma yapıldığı iddialarının hayatında duyduğu "en saçma" suçlamalar olduğunu belirtti. ABD Başkanı tüm bu suçlamalardan beraat ettiğini yineledi.

Tamamı ile temiz
Beyaz Saray Sözcüsü Sara Sanders, "Özel savcı soruşturmada gizli bir anlaşma ya da bir engelleme bulmadı. Adalet Bakanı Barr ve yardımcısı Rosenstein de daha sonra bir engelleme olmadığını açıkladı" dedi. Sanders ayrıca, "Adalet Bakanlığı'nın bulguları ABD Başkanı'nı tamamıyla temize çıkarmaktadır" açıklamasında bulundu.

Trump temize çıkmış değil
Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler konuyla ilgili olarak "Savcı Mueller Başkan'ı (Trump) açık bir şekilde temize çıkarmıyor. Adalet Bakanı Barr'ın kararını dinlemeli ve tüm gerçekleri bilmek isteyen Amerikan halkına bu işin temelindeki tüm kanıtları sunmalıyız." ifadelerini kullandı.

Nadler bu durumda Adalet Bakanlığı'nın konuyu Kongre'ye bıraktığına dair görünüm olduğunu söyledi. Jerry Nadler, Adalet Bakanı Barr’ı önümüzdeki günlerde Kongre’ye ifade vermesi için çağıracaklarını da belirtti.

Trump tarafı sonuçtan memnun
Raporun önemli bulgularının kamuoyuna yansıması Trump’a yakın isimler tarafından memnuniyetle karşılandı. Trump’ın avukatlarından Rudy Giuliani, sonucun beklenenden de iyi olduğunu belirtti.

Demokrat vekillerin Mueller'in topladığı delillerden yola çıkarak Başkan Trump ile ilgili daha derin bir inceleme yapılması için harekete geçmesi bekleniyor.

FBI soruşturma başlattı
FBI, ABD'de Kasım 2016'da düzenlenen başkanlık seçimine, Rusya'nın Trump lehine müdahale ettiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı. ABD Başkanı Trump seçim kampanyasına yönelik Rusya ile gizli bir anlaşmanın olmadığını söylüyor. Trump, özel yetkili savcı Robert Mueller'in Rusya soruşturmasını defalarca kez 'cadı avı' olarak niteledi. Soruşturmada bugüne kadar 33 kişi farklı suçlardan davalık oldu.