BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.428,00
HABER /  DÜNYA

Savaş ortamı petrol fiyatlarını etkiler mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, her türlü savaş ortamının ve siyasi istikrarsızlıkların ham petrol fiyatlarını olumsuz yönde ...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, her türlü savaş ortamının ve siyasi istikrarsızlıkların ham petrol fiyatlarını olumsuz yönde hareketlendirdiğini belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Shell Türkiye’nin 90. yılı sebebiyle düzenlenen ‘Gelişime Birlikte Güç Vermek Enerji, Su, Gıda Forumu’ başlıklı konferansa katıldı. Program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, her türlü savaş ortamının ve siyasi istikrarsızlıkların ham petrol fiyatlarını olumsuz yönde hareketlendirdiğini belirterek, “Mısır’daki bir darbe 3 Temmuz’dan sonra yaklaşık fiyatları başka konularla da birleştirerek yüzde 10’lar civarında artmasına neden oldu. Bu siyasi gelişmeleri hep beraber izliyoruz. Dünya 2008 yılından bu tarafa ekonomik resesyonla alakalı konuları konuşmaya başladı. Ama en son G-20’de de gördük. Aslında demokrasideki resesyon şu anda ekonomideki resepsiyondan daha da önemli hale geldiğini görüyoruz. Her şey insan için. Eğer biz insan odaklı politikalar oluşturmazsak ve insanın bir fok balığı kadar değerli olmadığını zannedersek bizim dünyadaki politikalarla alakalı sonuç almamız çok beklenemez. Öncelikle zihinlerimizdeki resesyonu demokrasilerdeki o bulanmış resesyonu atmadan bu durgunluğu harekete çevirmeden ekonomideki durgunluk herhalde giderilemeyecektir” dedi.

“ÇEVREYE RAĞMEN DEĞİL, ÇEVREYLE BERABER PROJE GELİŞTİRİLEBİLİR”
Bakan Yıldız, yerli kaynaklara da değinerek, “Bir çevreye rağmen bir çevreyle beraber proje geliştirilebileceğine inanıyoruz. Yerli kaynaklarla alakalı değerlerin bilinebilmesi için illa petrol fiyatlarının yükselmesi mi gerekiyor? Bizim su kaynaklarımıza, yerli kömür kaynaklarımıza, güneşe, rüzgara dönmek için illa ham petrol ve doğalgaz fiyatlarının piyasalarda yükselmesi mi bekleniyor. Bunlar bizim kaynaklarımız ve çevreyle beraber biz bunları gerçekleştirebiliriz. Çevre ile alakalı değerlere eğer uyulamıyorsa o değerlere doğru yönlenmek lazım geldiğini söylüyoruz. Biz 1 buçuk milyar civarında para harcamışız, enerji projelerindeki çevre faktörlerini göz önünde bulundurmak için inşallah çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız enerji yatırımları Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına ve gelişmesine hep beraber katkı koymuş olacaktır” diye konuştu.
Basın mensuplarının cari açıkla ilgili bir sorusunu da yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, Mısır’daki darbeden sonra Türkiye’nin son bir ayda maliyetlerinin daha arttığını söyledi.
Bakan Yıldız, “Türkiye’nin son bir ayda 300 milyon dolar Mısır’daki darbeden sonra maliyetleri daha da artmıştır. Bunun böyle sürmesi halinde yıllık 3 milyar dolardan daha fazla bir artış söz konusudur. Bu sadece ham petrolle sınırlı kalmıyor. hem üretici hem tüketici için fizbl olabilecek 100 dolar bandının mutlaka gerilemesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah o rakamları bulduktan sonra cari açığın üzerindeki o olumsuz etkiler hafiflemiş olacaktır” dedi.
(İHA)