BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,72
ALTIN 2.428,91
HABER /  DÜNYA

Sarkozy'nin en büyük rakibi döndü

Taciz iddiasıyla ABD'de tutuklu bulunan IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn serbest bırakıldı.

Abone ol

Taciz iddiasıyla ABD'de tutuklu bulunan IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn serbest bırakıldı.

Dünyaca ünlü haber ajansı AP'nin 'Kahn serbest kalacak' iddiasından kısa birsüre sonra taciz iddiasıyla ABD'de tutuklu bulunan IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın serbest bırakıldığı haber geldi..

New York Times'ın Dominique Strauss-Kahn'ın yargılandığı davanın tehlikede olduğunu bildirmesinin ardından, sol eğilimli Fransız siyasetçiler yaptıkları açıklamalarda, ''aklanması halinde Strauss-Kahnn'ın tekrar cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olabileceğini ve bunun da Sosyalist Parti içindeki dengeleri tekrar değiştireceği'' yorumu yapıldı.

Dünyaca ünlü haber ajansı The Associated Press'in haberine göre taciz suçlamasıyla yargılanan IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn kefaletsiz olarak serbest bırakılacak.

EN BÜYÜK RAKİBİ KAHN'DI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri için en güçlü rakibi IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın tutuklanmasıyla birlikte tekrar seçim yarışına katılmıştı. Son 6 ayda yapılan tüm anketlerde ilk turda elenmesi beklenen Sarkozy'nin ikinci kez seçilme şansı artmıştı. Ancak Kahn'ın serbes kalabileceğine ilişkin güçlü beklentiler şimdiden Sarkozy'nin moralini bozacağa benziyor..

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, ABD'den ayrılmak üzereyken New York'taki bir otel çalışanına cinsel taciz iddiası ile uçakta gözaltında alınması, büyük bir yankı buldu. İddianın Strauss-Kahn'ın Fransa'daki gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yı yenebilecek tek potansiyel aday olarak görülen sosyalist Strauss-Kahn'un şansını tehlikeye attığı belirtilirken, daha önce hakkında "tehlikeli ilişkiler" söylentileri ve lüks yaşam tarzı iddiaların bulunduğu anımsatılıyor. 62 yaşındaki Strauss-Kahn, Paris'e gidecek Air France uçağının New York'taki Kennedy Havaalanından havalanmasından 10 dakika kadar önce Manhattan'daki lüks bir otel çalışanına cinsel taciz bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınarak uçaktan indirildi.

New York Polisi Sözcüsü Paul Browne, 32 yaşındaki hizmetçinin, boş olduğunu sandığı Strauss-Kahn odasına girdiğinde "banyodan tamamen çıplak" çıkan Strauss-Kahn'ın cinsel saldırıda bulunmaya çalıştığını söylediğini belirtirken, "kadının karşı koyuyor o zaman (Strauss-Khan'ın) onu banyoya sürüklüyor ve ikinci kez cinsel saldırıda bulunuyor" diye konuştu.

Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel taciz suçlaması ile gözaltına alınmasına geniş yer veren Batı basını, özellikle bu olayın, sosyalist Strauss-Khan'ın, Mayıs 2012'de Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalistlerin aday olması şansına indirdiği darbe üzerinde duruyor.

DÜNYA BASININ KAHN YORUMU

New York Times gazetesi, Sosyalist Parti'nin ağır toplarından ve eski Ekonomi Bakanı Strauss-Kahn'ın, şimdiye kadar cumhurbaşkanlığı seçimleri için önde gelen aday olarak değerlendirildiğini anımsatarak, "Cumartesi günü yaşanan olay, sonucu ne olursa olsun, muhtemelen Fransa'daki siyaset dünyasını alt üst edecek ve Sosyalist Parti'yi de mahcup edici bir kargaşa içine sürükleyecek" yorumunu yaptı.

The Guardian ise, cinsel taciz suçlamasının Strauss-Kahn'ın kariyerini tehlikeye attığını vurguladığı geniş haberinde daha önce Strauss-Khan hakkında "tehlikeli ilişkiler" söylentilerinin bulunduğunu ancak, bunların şimdiye kadar cumhurbaşkanlığı şansını pek etkilemediğini belirterek, "Ancak geçen gecedeki gözaltı geleceğe yönelik ihtiraslarını değiştirebilir" diye yazdı.

SARSICI BİR HABER

Fransa'da Sosyalist Parti'nin 2007'deki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Segolene Royal, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın New York'ta bir otel görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu şüphesiyle gözaltına alınmasının "teyid edilmesi gereken sarsıcı bir haber" olduğunu belirtti.