BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,70
ALTIN 2.408,54
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy ve Hollande'dan Paris'te mitingler

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir hafta kala, favori adaylar Sarkozy ve Hollande dün başkent Paris'in iki ucunda miting düzenledi.

Abone ol

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir hafta kala, seçimin favori adayları dün başkent Paris'te büyük mitingler düzenledi.

Taraftarlarına Concorde Meydanı'nda hitap eden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eğer yeniden seçilirse ekonomide büyüme sözü verdi.

Muhafazakar lider, alternatifinin "buhran" olduğunu öne sürdü.

Sosyalist aday François Hollande ise Vincennes Şatosu'nda toplanan kalabalığa değişim zamanının geldiğini söyledi.

Hollande, Sarkozy'nin ve finans piyasalarının elinde kalan ülkesinin beş yıldır adaletsizliğe uğradığını, kemer sıktığını belirtti.

Fransız AFP ajansına göre her iki mitingi düzenleyenler de katılımın 100 binin üzerinde olduğunu savunuyor.

Fransız polisi ise birbirinden 10 kilometre uzaklıkta yapılan mitinglerin büyüklüğü konusunda rakam vermeyi reddetti.

Kamuoyu yoklamaları iki adayın seçimin ilk turunda başa baş gittiği, 6 Mayıs'taki ikinci turda ise Hollande'ın 10 puan gibi açık bir farkla kazanacağı yönünde.

Paris'teki muhabirimiz Christian Fraser her iki adayın da son haftalarda aşırı sağ ve aşırı sola oy verecek seçmenler ile %30'u bulan kararsızları kendi safına çekmeye çalıştığını söylüyor.

Muhabirimize göre Sarkozy büyük başkent mitingi için tarihi bir mekanı, 14. Louis'nin başının kesildiği Concorde Meydanı'nı seçti.

Tarihi çağrışımlarına rağmen Fransız muhafazakarların zafer kutlamaları için favori mekanı olan Concorde Meydanı'nda 40 dakika süreyle konuşan Sarkozy Fransız tarihinden, Napolyon ve Charles de Gaulle'den bahsetti.

Muhafazakar değerleri ön plana çıkaran Sarkozy "Eşitlikçi, herkesi aynı seviyede tutmaya çalışan, yetenekten korktuğu için ona sırtını dönen bir Fransa'yı asla kabul etmeyeceğim." dedi.

Sarkozy "yeni bir toplum modeli" ve "yeni bir büyüme modeli" çağrısı yaptı.

Aşırı solun çıkışı

Vincennes Şatosu'nda ise değişim mesajı vermeye çalışan François Hollande'ın bağırmaktan neredeyse sesi kısıldı.

Hollande "Başarısız olmuş bir modelle niye devam edelim? Neden yanlış yola gitmeyi sürdürelim? Sayfayı çevirmek lazım. Fransa iflas etmedi; liderleri iflas etti." dedi.

Hollande, 1960 yılında John F Kennedy'nin ABD başkanlığını kabul ederken yaptığı konuşmaya atıfla, Fransa'ya "yeni bir ufuk açmak istediğini" söyledi.

Radikal sol aday Jean-Luc Melenchon'a da atıfta bulunan Hollande, "Ben Fransa'yı yönetmek isteyen solun adayı olduğum için, öfkemi icraata dönüştürmek zorundayım." diye konuştu.

Melenchon'un kamuoyu yoklamalarındaki güçlü performansı, bu seçim kampanyasının sürprizlerinden biri olmuştu.

Devrim ve işçi hakkı söylemiyle oy toplayan Jean-Luc Melenchon, üçüncülük için aşırı sağın adayı Marine Le Pen ile yarışıyor.

Anketlere göre bu iki adayın da %13-17'şer oy toplaması bekleniyor.

Cumartesi günü Marsilya'daki bir kumsalda yapılan Melenchon mitinginin organizatörleri, 120 bin kişinin katıldığını iddia ediyor.