BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,70
ALTIN 2.412,41
HABER /  GÜNCEL

'İngiltere ekonomisi 2013'a kadar durgun'

Bağımsız bir iktisadi araştırma kuruluşu, nakit stoklarını artıran büyük şirketler risk almaktan kaçındığı için İngiltere'de ekonominin canlanamadığını söylüyor.

Abone ol

Bağımsız bir araştırma kuruluşu İngiltere ekonomisinin geçen yıl ikinci bir küçülmeye girmemeyi başardığını ama 2013 yılına kadar durgunluktan çıkamayacağını söylüyor.

Ernst & Young Item Club adlı kuruluş İngiltere Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin ekonomiye güveni artırdığını ama büyümeyi ancak büyük özel sektör yatırımlarının sağlayabileceğini kaydediyor.

İngiliz şirketlerinin artık hesaplarındaki nakit hanesini doldurduğu, bundan böyle yatırımları artırmaları gerektiği belirtiliyor.

Ernst & Young Item Club bu yıl İngiltere'de büyümenin yüzde 0,4 gibi asgari bir düzeyde gerçekleşeceğini, 2013 yılında da yüzde 1,5'a tırmanacağını öngörüyor.

Merkez Bankası'nın sınırları

Hükümetten bağımsız çalışan ama hükümete ekonomik tahminler bildiren İngiltere Bütçe Plan Dairesi'nin yakında açıkladığı büyüme tahminleri çok daha iyimserdi.

Bütçe Plan Dairesi 2012 yılı için büyümenin yüzde 0,8, 2013 yılı için ise yüzde 2 olacağını tahmin ediyor.

İngiltere Merkez Bankası bu yıl 325 milyar sterlin tutarında bono alarak ekonomideki para hacmini artırma önlemlerini sürdürdü.

Temel faiz hadleri ise hala yüzde 0,5 ile tarihinin en düşük düzeyinde seyrediyor.

Fakat Ernst & Young Item Club baş ekonomisti Profesör Peter Spencer merkez bankalarının yapabileceklerinin de bir sınırı olduğunu söylüyor.

Profesör Spencer "Merkez bankaları bizi deflasyon ve bunalımdan koruyabilir ama enflasyon korkusu yüzünden piyasaya bunun ötesinde para pompalayamazlar" diyor.

Ernst & Young Item Club, raporunda ekonominin geneli sendeleyerek ilerlese de İngiltere'deki şirketlerin güçlü olduklarını, nakit stoklarını giderek daha hızla artıkdıklarını yazıyor.

Raporda, "ABD'de özel sektör yatırımları yeniden canlanmaya başladı ama İngiltere'de şirketlerin aşırı risk korkusu ekonominin canlanmasını engelliyor. Bu şirketler sermaye biriktirmeyi bırakıp yatırım ve kar dağıtımını artırmaya başlamadıkça İngiltere ekonomisi düze çıkamayacak" deniyor.

Ernst & Young Item Club küresel düzeyde ise Çin ve Almanya'nın elindeki parayı harcamamasının benzer bir etki yarattığını söyleyerek bunun değişmesi gerektiğini kaydediyor.

'İşsizlik de artacak'

Raporda büyük şirketler sermaye biriktirir güçlenirken, hükümetin kemer sıkma önlemlerinin de etkisini göstermeye başlamasıyla, hanelerin zor durumda olduğuna dikkat çekiliyor.

İşsizlik oranının yüzde 8,4'den gelecek yılın ortalarında yüzde 9,3'lere tırmanacağı ve işsizlerin sayısının düşmeye başlamadan önce 3 milyona ulaşacağı da tahmin ediliyor.

Bütün bunlara karşın Ernst & Young Item Club olumlu bir nokta olarak İngiltere'nin 2011 yılındaki ihracat hacminin yüzde 5,1'lik bir artış gösterdiğine işaret ediyor.

Geçen hafta Ulusal İstatistik Kurumu ihracat hacminin Şubat ayında yüzde 3,4 düşüş gösterdiğini bildirmişti. Ama Ocak rakamları daha iyiydi ve aylık verilerin büyük dalgalanmalar gösterebildiği biliniyor.