BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  DÜNYA

Sarkozy için kritik saatler başladı

Fransa'da 10 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sarkozy ile Sosyalist rakibi Hollande'ın ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Abone ol

Sağ seçmen nezdinde dahi popülaritesini büyük ölçüde yitiren Sarkozy'nin Hollande'ı geçmesi zor görünüyor.

Fransa'da 45 milyon seçmen bugün cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turu için sandık başına gidiyor. 10 adayın yarışacağı ilk turu Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist aday François Hollande'ın kazanması bekleniyor. Anketlere göre, ikinci turda Sarkozy'nin rakibi Hollande'ın rahat kazanması bekleniyor. Seçim döneminde yapılan 400'ün üzerinde anket, Hollande'ın ilk turu küçük bir farkla Sarkozy'nin önünde bitireceğini gösteriyor. Fransız basını, seçimleri 17 yıldır iktidara gelemeyen Fransız solunun geri dönüşü olarak niteliyor.

İkinci tur seçimlerin kaderinin belirlenmesinde kritik rol oynayan üçüncü sıra için aşırı sağcı Marine Le Pen ve aşırı solcu Jean-Luc Melenchon yarışıyor. Anketlere göre Demokratik Hareket (MoDem) lideri François Bayrou da yüzde 12-13 arasında oy alacak. İlk turda elenen adayların ikinci turda hangi adayı destekleyeceği büyük önem taşıyor. Bu nedenle, Sarkozy'nin Bayrou'yla ittifak pazarlığı yaptığı iddia ediliyor. Ancak sağ seçmen nezdinde dahi popülaritesini büyük ölçüde yitiren Sarkozy'nin ikinci turda Hollande'ı geride bırakması zor görünüyor. Seçimlerin en büyük sürprizi olarak nitelenen Jean-Luc Melenchon'un ikinci tura kalamaması halinde Sosyalist aday François Hollande'ı desteklemesi bekleniyor.

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanının belirlenmesinde sandığa gitmeyenler de önemli rol oynayacak. Anketler, bugün sandığa gitmeyenlerin oranının yüzde 25'e ulaşabileceğini gösteriyor. Fransa'da katılım oranının düşük olduğu seçimlerde sürpriz sonuçlar yaşanabiliyor. Seçmenlerin yüzde 28'inin oy kullanmadığı 2002 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen, ikinci tura kalarak büyük sürprize imza atmıştı. Son 50 yılın en sönük seçim kampanyası olarak nitelenen 2012 seçim yarışına helal et tartışmaları, Toulouse'da Yahudi okulunu ve Müslüman askerlerini hedef alan saldırılar ve Euro krizi damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Müslümanları ve göçmenleri hedef alan aşırı sağcı söyleme kaydığı gerekçesiyle eleştirilirken, Sosyalist aday François Hollande'ın ülkedeki zenginlerin yıllık gelirlerinin yüzde 75'ini vergi olarak alma vaadi tepki çekti. Sarkozy, Toulouse saldırılarının ardından terörle mücadele söylemiyle anketlerde yükselişe geçmişti. Ancak son iki haftada tekrar düşüşe geçerek Hollande'ın gerisinde kaldı.