BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.400,72
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy aşırı sağın oyuna talip oldu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ikinci sırada kalan Sarkozy, aşırı sağa giden oyları "kriz oyu" diye niteledi ve bu seçmene yanıt vereceğini söyledi. Hollande da seçim kampanyasına tam hız devam ediyor.

Abone ol

Fransa'nın modern tarihinde seçimlerin ilk turunu kaybeden ilk cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy, hemen aşırı sağın oylarını almak üzere harekete geçti.

Seçimlerin dünkü ilk turunda Sosyalist aday Francois Hollande %28,6, Sarkozy ise %27,1 oy aldı.

Üçüncü sırada gelen Marine Le Pen ise %18 oy alarak, partisi aşırı sağ Ulusal Cephe'ye bugüne kadarki en büyük başarısını getirdi.

Le Pen'e oy verenler arasında gençler ve işçi sınıfından geniş bir kesim bulunduğu bildiriliyor.

İşte Sarkozy bugün Le Pen'e oy verenleri kastederek "Sizi duydum." diye konuştu:

"Bir seçimden diğerine ikiye katlanan bir kriz oyu var. Bu kriz oyuna bir yanıt vermek lazım."

Kamuoyu yoklamaları 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur için Hollande'ı açık ara farkla favori gösteriyor.

Paris'teki muhabirimiz Hugh Schofield, Hollande'ın sol kesimden olup da bu turda ona oy vermeyenlerin desteğini ikinci turda alacağının kesin olduğunu, aynı şeyin Sarkozy ve sağ seçmen için söylenemeyeceğini belirtiyor.

Muhabirimize göre Marine Le Pen, Sarkozy'nin partisi UMP'nin bölünmesini ve partinin bir kanadının kendi safına geçmesini, böylece sola karşı ana muhalefeti kendi partisinin oluşturmasını umuyor.

Marine Le Pen, ikinci tur hakkındaki görüşlerini gelecek hafta, 1 Mayıs'ta açıklayacağını söylüyor.

İlk turda %12 oy alan Komünist Parti destekli sol aday Jean-Luc Melenchon ise taraftarlarından ikinci turda kayıtsız şartsız Hollande'ı desteklemelerini istedi.

Avrupa'dan uyarı

Ulusal Cephe'nin ilk turdaki başarısı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in popülizm uyarıları yapmasına neden oldu.

Merkel bu grubun "endişe verici" yükselişinin ikinci turda büyük olasılıkla "hallolacağını" söyledi. Merkel ikinci turda da Sarkozy'yi destekleyeceğini belirtti.

Barroso da ekonomik krizin "popülizme ortam hazırladığını" belirtti.

Ulusal Cephe euro'dan vazgeçilip Fransız frangına dönülmesini savunuyor.

Sarkozy ve Hollande bugün seçim kampanyalarına tam hız devam etti.

Sarkozy merkez kesimlerden Loire Vadisi'ndeki Tours kentine, Hollande ise batıda, Brötanya'daki Quimper ve Lorient'a gitti.

Fransa'daki seçim kampanyasında bugüne dek ücretler, emekli maaşları, vergi ve işsizlik seçmenin öncelikli kaygıları arasında yer aldı.

Katılımın da öncekilerle karşılaştırıldığında yüksek olduğu, yüzde 80 civarında gerçekleştiği bildirildi.

Eğer Hollande seçimi kazanırsa, 17 yıldır Fransa'yı yöneten ilk Sosyalist lider olacak.

Sarkozy'nin ekonomi politikalarını ağır şekilde eleştiren Hollande, dev şirketlerin ve yılda 1 milyon eurodan fazla kazananların ödedikleri vergiyi arttırma vaadinde bulunuyor.

Hollande ayrıca asgari ücreti arttırma, bazı sektörlerde emeklilik yaşını 62'den 60'a düşürme ve 60 bin ek öğretmen istihdam etme sözü verdi.

Fransa'da Haziran ayında da parlamento seçimleri yapılacak.