Türkiye’de üretimin yetersiz olduğu sarımsakta mevsimsel değişim nedeniyle bir hafta içinde fiyatlar rekor düzeyde arttı. Geçtiğimiz hafta pazarda kilosu 6 TL olan sarımsağın fiyatı bu hafta 10 TL’ye çıktı.

"Elimizde diş sarımsak yok, fiyat daha da artabilir"

Türkiye üretiminin yüzde 18’ini yapan Kastamonu Taşköprü’nün Ziraat Odası’ndan Hamdi Çelik, Taşköprü’de diş olarak sarımsak kalmadığını söyledi. Al Jazeera Türk’e konuşan Çelik, "Çiftçi ekeceğini ekti, şu anda ürün yok, fiyatlar artabilir" diyor. Üreticiler ayrıca piyasaya sattıkları malda büyük oranda bir zam olmadığını, yüksek fiyat artışlarının ithalattan kaynaklanabileceğini belirtiyor.

right_patates_fiyatlari_subat_2.jpgİki ay sonra yeni sarımsak geliyor

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’e göre üreticinin elindeki eski sarımsak bitiyor. Bu nedenle de Şubat ve Mart'ta sarımsak bulunamıyor. Al Jazeera Türk’e konuşan Reis, iki ay sonra yeni sarımsak çıkacağını, bu arada ihtiyacın ithalatla karşılanabileceğini belirtiyor.

Sarımsakta dünya üretiminin yüzde 81’i Çin’de. Türkiye de Çin’den sarımsak ithal eden ülkelerin başında. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre Türkiye 10 yılda ihtiyacının yüzde 92’sini Çin’den ithal etti.

Depolar boşaldı, patatese yine zam

Gıdada 2013’ün zam şampiyonlarından patatesin fiyatı, Şubat'ta depolardaki ürünün çıkmasıyla düşmüştü. Bu hafta ise patates yeniden zamlandı.. Pazarda kilosu 2 TL’ye satılan patatesin fiyatı 3 TL’ye yükseldi. Markette ise patatesin bir kilosu 4-5 TL’yi buluyor.  

Patateste de yeni ürün bekleniyor

Üreticilere göre depolardaki patates azalınca fiyatlar yükseliyor. Türkiye’nin patates deposu Nevşehir’in Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, depolardaki patatesin Nisan başına kadar ihtiyacı karşılacağını, mal azaldığı için fiyatların arttığını söylüyor. 

Al Jazeera Türk’e açıklama yapan Ekiz, üreticiden 900 kuruş, 1  TL arasında çıkan patatesin, şu anda 1,5-1,7 TL’ye satıldığını ifade etti. Ekiz’e göre fiyatlar daha yükselmez çünkü domates, salatalık gibi yazlık ürünler piyasaya çıkıyor. Bu da patatese talebi azaltır, fiyatı yükselen patatese rağmet olmaz. Yeni ürünün bir buçuk ay içinde piyasada olması bekleniyor.

Patatesin kilosu 2 TL'nin altına düşmez

Tarım Bakanlığı’na göre üretici ve tüketici için makul fiyat 2-3 TL arasında. Bir ay once Al Jazeera Türk’e konuşan Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Nevzat Birişik, yeni patates gelince fiyatın bir miktar düşeceğini ancak patatesin kilosunun 2'TL’nin altına inmesini beklemediğini söylemişti.