BIST 10.046
DOLAR 32,32
EURO 34,64
ALTIN 2.408,10
HABER /  GÜNCEL

'Kırım Tatarları geçmişin dönüşünden korkuyor'

Independent gazetesinin haberinde Kırım Tatarlarının "Ukrayna'nın eski kötü günlerine dönüşten" korktuğu yolunda bir habere yer veriliyor.

Abone ol


Independent gazetesi Kırım Tatarlarının durumunu ele alan bir habere yer veriyor. Haberde Kırım Tatarlarının "Ukrayna'nın eski kötü günlerine dönüşten" korktuğu söyleniyor.

"Beyzbol sopaları taşıyan, sokaklarda ellerinde isim listeleriyle dolaşan adamları ve kapısına çarpı işareti konulduğunu görmek Ava Mamertova'ya fazla geldi ve bayıldı" sözleriyle başlayan haberde, Mamertova'nın tarihte başlarına en kötü şeyin bir daha yaşanmasından korkan çok sayıda Tatar'dan biri olduğu söyleniyor.

Independent İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda dönemin Sovyet lideri Joseph Stalin tarafından kitleler halinde sürülen Tatarların şiddetle Rusya'ya yeniden katılma fikrine şiddetle karşı çıktıkları söyleniyor.

Çoğu kadın ve çocuk yüzlerce Tatarın da Ukrayna'nın diğer bölgelerine ve başka ülkeler göçtüğü belirtiliyor.

Tatarlara vaatler


Gazete Tatarların yönetim organı Meclis'in Kırım'da bu Pazar yapılması beklenen Rusya'ya katılım referandumunu boykot çağrısında bulunduğunu, bir yandan da Rus yönetimi ve Kırım hükümetinin Tatar toplumunu kazanmaya çalıştığını vurguluyor.

Tatar lider Mustafa Cemilev'in dün Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin ile bir görüşme yaptığı, yeni Kırım yönetiminin Başbakanı Sergey Aksiyonov'un da Tatar Meclisine bir dizi bakanlık, azınlıkları koruyan yasaları güçlendirme, kültürel projelere fon ve başkent Simferopol'deki havaalanına bir Tatar kahramanının isminin verme gibi vaatlerde bulunduğu söyleniyor.

Ancak bu vaatlerin şu ana dek Tatar Meclisini ikna edemediği de vurgulanıyor.