BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SPOR

Sarı-lacivert Cimbom olur mu?

Tarihçi yazar Tuğrul Yenidoğan araştırdı. Sonuç şaşkına çevirdi.

Abone ol

Tarihçi yazar Tuğrul Yenidoğan'ın Futbol Ekstra Dergisi için yaptığı araştırmalar üç büyük kulübün tarihiyle ilgili ilginç yönleri ortaya koyuyor. Özellikle Galatasaray'ın renkleri ve amblemiyle ilgili iddialar oldukça çarpıcı. Beşiktaş'ın bir Çerkez ve akraba kulübü olduğuyla ilgili iddialar da dikkat çekici.
İşte Yenidoğan'ın araştırmasından çıkan sonuçlar:

GALATASARAY'IN RENKLERİ SARI LACİVERTMİŞ

Galatasaray sarı-kırmızı renkleri kabulünden önce sarı-lacivert formalarla maçlara çıkmıştır ve 1906 liginde de sarı-lacivert renklerle mücadele etmiştir. Ve yine ilk logosu da "Kartal" amblemidir.

Ne hikmetse sarı-lacivert renklerin varlığının üzeri örtülüvermiş, bir şekilde evrime uğratılarak zaman içinde sarı-siyah renklere dönüştürülmüştür. Galatasaray kulübünün bir numaralı kurucusu Ali Sami (Yen) Bey 1929 yılında yayınladığı anılarında, kurdukları takım için kırmızı-beyaz renkleri seçtiklerini, ancak Türk olduklarının anlaşılmasından çekinerek bu renklerden vazgeçtiklerini ve maçlara sarı-lacivert formalarla çıktıklarını anlatır.”

5-0 YENİLİNCE RENKLER DEĞİŞTİ

Sarı lacivert renklerin evrimi duayen gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın'la başlar. Kuruluş döneminin canlı tanığı Ruşen Eşref Ünaydın, ilk kez 1952 yılında yayınlanan ""Galatasaray ve Futbol - Hatıralar"" adlı kitabında, 1906 yılında kullanılan forma renklerinin sarı ile siyaha kaçan koyulukta bir lacivert olduğunu yazar. 26 Aralık 1906 tarihinde oynanan ve Galatasaray'ın 5-0 mağlup olduğu Baltalimanı maçının ardından, uğur getirmediğine inanılarak bu formalar değiştirilir. Galatasaraylı futbolcular "vişneye çalan, koyuca, tatlı bir kırmızı ve içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarıdan" oluşan maç gömleklerini ilk kez 1907 yılı içerisinde kullanmaya başlarlar.”

ALİ SAMİ BEY ARNAVUT SAMİ'NİN OĞLU

“Galatasaray'ın amblem olarak kartal motifini seçmesi gerçekten bir rastlantı mıdır? Neden aslan, panter veya bir başka şey değil de kartal seçilmiştir? Olay, bir çikolata markasının logosunun görülüp beğenilmesi şeklinde açıklanacak kadar basit midir gerçekten? Belki de tüm bu soruların cevabı Ali Sami Yen'in kimliğinde gizlidir. Ali Sami Bey kimin oğludur? Arnavut milliyetçiliğinin en önemli idollerinden biri olan Şemsettin Sami'nin (veya Arnavutluk milli tarihindeki adıyla Sami Frashëri'nin).

KARTAL ARNAVUT KÜLTÜRÜNÜN SİMGESİ

“Kartal, Arnavut kültürünün simgesidir. Arnavutluk isminin Arnavutça'daki karşılığı ""Shqipëria"" (Şikiperya)'dır. Shqipëria'nın Türkçe karşılığı "Kartal Ülkesi"dir. Arnavutluk'un milli sembolü çift başlı kartaldır. Ne ilginçtir ki, Arnavutluk'un milli kahramanı Sami Frashëri'nin oğlu Ali Sami Bey tarafından kurulan Galatasaray kulübünün amblemi de kartaldır. Ve bu amblem Ali Sami Bey'in Türk futbolunu yönetmeye soyunduğu ve Galatasaray kulübü üzerinde etkisinin azaldığı 1920'li yılların ortalarına kadar değiştirilmemiştir."

BEŞİKTAŞ'IN KURUCULARI ÇERKEZ

“Galatasaray kulübünün kurucularını bir araya getiren etken, her birinin Galatasaray Lisesi öğrencisi olmaları; Fenerbahçe kulübünün kurucularını bir araya getiren etken, her birinin Kadıköylü ve ağırlıklı olarak Saint Joseph Liseli olmaları gibi, Beşiktaş kulübünün kurucularını bir araya getiren etken, tümünün Çerkez asıllı ve birbirlerinin akrabası olmalarıdır.

Beşiktaş bir Çerkez kulübü olarak "Bereketiko Jimnastik Kulübü" adıyla kurulmuştur. Kulüpte tarih boyunca Çerkez kökenlilerin gücü ve etkinliği hep olmuştur. Osman Ferit Paşa'nın Beşiktaş kulübünün kurucuları olan oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket de Çerkez İttihat ve Teavün Cemiyeti'nde faal birer üye olarak çalışmalara katılmıştır.”